Dlouhé roky čekali hráči i fanoušci v Šumperku na ligový basket.

A teď se obě skupiny chovají jako hladoví psi. Hráči o víkendu po neuvěřitelně obětavém výkonu zdolali první i druhý celek druholigové tabulky, fanoušci svým povzbuzováním málem zbořili letitou halu na Tyršově stadionu.

Především sobotní utkání s Jičínem bylo basketbalovým thrillerem.

Dunící bubny, ječící fanynky, výbuchy radosti téměř zaplněné haly i zklamané hučení, když domácí hráč minul koš ve vyložené šanci. K tomu přestávkový program s mažoretkami, prostě neuvěřitelný zážitek.

„Byl to nesmírný adrenalin, nemohl jsem večer ani usnout,“ přiznal se kouč Šumperku Radim Šíma.

Jeho svěřenci rozparádili halu nádherným představením. Favorizovaní hosté byli dlouho zaskočeni téměř až zběsilým výkonem domácích, kteří na hraně pravidel rvali soupeřovi míče z náručí, blokovali jeho pokusy o střelbu a po hlavě se vrhali do útočení.

Po zásluze dlouho vedli, hosté ale trpělivě sbírali bod za bodem a čtyři minuty před koncem utkání vyrovnali. Šumperk v tu chvíli srážela do kolen nemohoucnost při střelbě šestek: ze 42 jich proměnili jen 15.

Domácí v hektické atmosféře dotáhl za vítězstvím střelec Wiesner a především motor a organizátor hry Marek Müller, který ač nejmenší na hřišti výrazně svým výkonem vyčuhoval

Nedělní utkání se neslo v podobném duchu jako to sobotní. Domácí si vybudovali náskok, který pak ve druhé polovině málem ztratili. A to samé se stalo i v poslední minutě utkání, kdy hosté snížili na 74:71.

Liberec se představil jako tým plný střelců trojek, Šumperku jich nasázel jedenáct. Domácí ale opět prokázali obrovské srdce.

„Chtěli jsme strašně moc vyhrát,“ přiznal kouč Šíma.

Šumperk se nyní v tabulce pravděpodobně posune na neuvěřitelné první místo, a to navzdory tomu, že dvě opory jsou stále zraněné: Špundu trápí zraněný sval, Leštinského chřipka.

Další domácí zápas čeká Šumperk už v pondělí 17. listopadu: v rámci 2. kola Českého poháru přivítá v hale Tyršova stadionu Opavu B, která je aktuálně lídrem druholigové skupiny C.

Šumperk – Jičín 85:71 (23:15, 19:19, 16:22, 27:15)

Body: Wiesner 33, Müller 13, Šich 12, Poštulka 11, Gonda 7, Vláčel 4, Pajer 3, Pösl 2.

Šumperk – Liberec 77:71 (15:16, 26:15, 14:17, 22:23)

Body: Wiesner 20, Müller 17, Poštulka 10, Gonda 8, Vláčel 7, Skoumal 7, Šich 5, Pajer 3.