Čtyřiadvacetiletý Josef Černý prožívá slibnou sezonu, o vítězství rozhodl už v sobotní etapě z Mohelnice do Šternberka, kde se před cílem kroužilo v zatáčkách slavného Ecce Homo. Závěr zde patřil právě bývalému jezdci polského CCC, kde předčil i ostříleného Jana Bártu či třetího Slovince Jana Tratnika.

„V těžkých okruzích už to nebylo o týmu, ale o tom, jaké kdo má nohy. Etapa se nám povedla, byl jsem odpočinutý, celý den jsem nemusel tahat. Pak jsem si to pohlídal, na konci zaútočil a dovedl jsem to až do vítězného cíle,“ popisoval třetí závodní den Černý.
Před závěrečnou etapou z Olomouce do Dolan a devíti okruhy kolem cílového městečka byly rozestupy na čele pořadí minimální. To dávalo ještě šance za změny v pořadí.

FC Viktoria Plzeň - SK Sigma Olomouc
Sigma byla v Plzni blízko, padla se ctí po jediné trefě

Favorité a jejich týmy si však postavení pečlivě střežili. Při nájezdu do posledního okruhu byl náskok úniku jen 26 vteřin a i ten se rychle rozplynul, takže bylo jasné, že ke slovu přijdou spurteři.

A to byla parketa pro Ira Sama Benneta z elitní stáje Bora Hansgrohe, který vybojoval svůj druhý etapový vavřín před Filippo Fortinem. Z českých jezdců dojel pátý Jiří Polnický (Elkov Author), ale mnohem více se radoval na sedmé příčce Černý, který tak pro svoji stáj po pěti letech vybojoval celkové vítězství.

trenér Sigmy Václav Jílek
Jílek po Plzni: Byli jsme aktivní, výsledek kazí dobrý výkon

„Je to skvělé, jsem nadšen. Zatím je to moje největší vítězství v kariéře,“ řekl stříbrný jezdec z českého šampionátu. „Dnes to bylo rychlé a těžké, ale zvládl jsem to já i celý tým, bez kterého bych vyhrát nedokázal. Perfektně jsme si to pohlídali, já dvěma bonifikačními vteřinami ze sprinterské prémie pojistil vedení před Tratnikem a Bárta pak nebyl schopen spurtovat,“ podotkl Černý.

Výsledky CCT 2017

4. etapa: Olomouc- Dolany (147,9 km):
1. Bennett (Bora hansgrohe) 3:26:10, 2. Fortin (Tirol Cycling Team), 3. Steimle (Felbermayr Simplon Wels), 4. Korošec (Amplatz BMC), 5. Polnický (Elkov Author), 6. Jeppesen (Team Veloconcept), 7. Černý (Elkov Author), …11. Bárta (Bora-hansgrohe), 20. J. Stöhr (CK Příberam Fany Gastro), 30. Hirt, 38. Schlegel (oba CCC Sprandi Polkowice) všichni stejný čas.

Konečné pořadí:
1. Černý 13:44:55, 2. Bárta +9, 3. Tratnik (CCC Sprandi Polkowice) +13, 4. Herklotz (Bora-hansgrohe) +18, 5. Hirt +21, 6. Guldhammer (Team Veloconcept) +26, 7. Polnický +36, …9. Schlegel +43, 42. J. Stöhr +3:02, 50. Kukrle (Elkov Author) +6:53.

Pořadí U23:
1. Schlegel 13:45:38, 2. Asgreen (Team Veloconcept) +9, 3. Rodriguez (Wilier Triestina Selle Italia) +18