Od samého začátku tahal Šumperk za kratší konec pomyslného fotbalového lana a nedařilo se mu vůbec nic. Hra útoku jako by neexistovala.

A když už to vypadalo, že se domácí nadechnou k náporu, tak veškeré snahy nekompromisně trestala dobře hrající obrana Gladiators.

Důkazem toho je i 75 yardový fumble return lídra obrany Jindry.

A pokud připočteme navíc špatnou hru quarterbacka a hrajícího šumperského trenéra Kolaříka, který hodil dva interceptiony, tak o vítězi tohoto klání nemohlo být pochyb.

Pozitivem na vystoupení Dietos byla hra obrany proti běhovým akcím soupeře. Co to bylo ale domácím platné, když se trhliny v jejich obraně objevovaly ve hře jeden na jednoho.

Především gladiátor Mašita si pak v nedělním odpoledni udělal ze hry na Tyršově stadionu doslova one man show.

Rozhodující pro vývoj zápasu byly také fauly, kterých bylo na straně Dietos až příliš mnoho, naopak na straně hostů byla vidět nejistá ruka centra, který často připravil svému quarterbackovi nepříjemné chvilky špatným snapem. Z jednoho takového se podařilo Šumperku skórovat a zaznamenat své první body v podobě safety.

O osudu zápasu se následně rozhodlo ve třetí čtvrtině, když během necelé minuty obdržel Šumperk dvakrát touchdown.

Dietos ještě dostali šanci alespoň zkorigovat stav zápasu, když 65 yardovým passem zaznamenal svůj třetí touchdown v sezóně Weinlich. Po hříchu to ovšem byla jediná povedená akce za celý průběh zápasu, která byla dotažena do finální podoby.

Šumperk tak odmítl před domácím publikem šanci, porvat se o finále čtvrté ligy a za týden na stejném místě bude mít možnost překvapit proti dosadnímu lídrovi z Třince.

Vysočina jasným vítězstvím v Šumperku nakročila do finálového souboje.

,,Po takovém zápase lze jen těžko hledat slova, protože co se týká přípravy na zápas, tak si myslím, že snad ani nemohla být větší. Obrana byla skvěle připravena na běhovou hru Vysočiny, která právě díky této zbrani došla vloni do finále," prozradil úvodem hrající kouč Šumperku Jan Kolařík.

„Tak dobře jsem obranu proti tomuto stylu hry ještě hrát neviděl za dob našich zápasů v ČAAF. Ovšem při hrách vzduchem jsme hráli na riziko, kde už jsme tak úspěšní bohužel nebyli. Hru útoku lze vyjádřit jedním slovem marnost. Nefungovalo nám nic a pasová hra jde jednoznačně na můj vrub, protože kdybych měl za sebe na lavičce náhradu, tak jsem byl zralý na ručník. Obrana hostů nás dostávala soustavně pod tlak, z čehož pramenily naše chyby v podobě fumblů a interceptionů. Světlým momentem může být skutečnost, že jsme utkání nezabalili a snažili se hrát až do konce," doplnil Jan Kolařík.

Výsledek 2. kola 4. ligy amerického fotbalu:

Šumperk Dietos – Vysočina Gladiators 8:45 (0:13, 0:7, 8:12, 0:13)

Šumperk Dietos: Weinlich, Latzel, Mangl, Vacek, Kolařík, Šmíd, Vomlel, Dus, Hrdina, Kocourek, Bartoš, Polách, Jan Tinka, Jakub Tinka, Potyš, Trofim, Skýpala, Niče, Novák.

Autor: Milan Kolařík