Závod odstartuje v sobotu v devatenáct hodin v Pavlínině dvoře Vlastivědného muzea v Šumperku. Už od patnácti hodin ale bude připravený bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi. Celý výtěžek ze symbolického vstupného ve výši dvaceti korun poputuje na pomoc Lukáškovi.

Doprovodný program při startu Rock Point – Zimní výzvy22. února Pavlínin dvůr Vlastivědného muzea v Šumperku
15.00 hod. – zahájení programu, hry pro děti
15.30 – 16.30 hod. – vystoupení rock alternativní kapely Sioux ze Šumperka
17.00 – 18.20 hod. – koncert mohelnické ska reggae skupiny Burani z New Jersey
18.30 hod. – představení závodníků a trasy Rock Point – Zimní výzvy
18.45 hod. – ohňostroj
18.50 hod. – slovo starosty Šumperka Zdeňka Brože
19.00 hod. – start závodu
19.15 – 20.00 hod. – vystoupení šumperské pop rockové kapely The Creators
Vstupné 20 korun, děti do 15 let zdarma. výtěžek poputuje na rehabilitační program těžce postiženého Lukáška Bílého

Všechny peníze, které se organizátorům podaří vybrat, věnují na financování jeho rehabilitace. „Třeba tak všichni aspoň trochu pomůžeme tomu, aby se Lukášek jednou mohl sám postavit na start podobné akce. Proto věřím, že do Šumperka přijde mnoho diváků, kteří závodníkům vytvoří parádní atmosféru na startu a současně pomohou dobré věci," zve k účasti hlavní pořadatel závodu Pavel Zitta.

V doprovodném programu vystoupí několik kapel, připravené jsou také sportovní hry pro děti o drobné ceny. V 18.45 hodin nebe rozzáří ohňostroj a o čtvrt hodiny později vyrazí odvážlivci na trať.

Po celou dobu bude připraveno i občerstvení, o které se postará jedna ze zábřežských restaurací v čele se šéfkuchařem Františkem Pospíšilem. „Ten připraví jak italské speciality, tak i tradiční české grilované klobásy. Chybět nebude ani něco na zahřátí. Určitě se tu dá strávit příjemné odpoledne s celou rodinou," láká k účasti Pavel Zitta.

Letos si účastníci mohli zvolit ze dvou tras. V obou případech jde ale o pořádnou porci kilometrů. Kratší trasa zavede závodníky přes vrcholky Jeseníků a Králického Sněžníku do Orlických hor a měří 154 kilometry. Delší trasa pokračuje až do Krkonoš a je dlouhá téměř 230 kilometrů. Na její zdolání mají závodníci pět dní.

Jdou přitom po svých a pomáhat si mohou jen ve své dvojici. „Bude to těžké, takže poslední dny před startem už neděláme nic a spíš odpočíváme. Trénink byl ale poctivý. Přes týden jsme se s kamarádkou připravovaly každá individuálně a o víkendech společně. Chodily jsme na skialpy nebo na běžky. Daly jsme si také několik celonočních pochodů," řekla jedna z účastnic Zimní výzvy Jana Kořínková.

Účastníci budou muset na trase zdolat například vrcholky Pradědu, Králického Sněžníku nebo Velké Deštné. Důležité přitom bude projít všemi kontrolními body na trase.