Celkový vítěz bude totiž vyhlášen na základě umístění v jednotlivých etapách soutěže, která se uskuteční na Jesenicku v Černé Vodě a okolí ve dnech 13. až 16. července.

Stejně jako v minulosti se i letos sportovní událost koná v rámci projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi, jehož mediálním partnerem je Deník.

Ve startovní listině v současnosti figuruje asi 350 jmen, elektronický zápis ke startu byl už uzavřen, ale stále je možné dohlásit se přímo na místě před začátkem závodu.

„Většinou se na místě přihlásí ještě dalších zhruba padesát závodníků, pro které samozřejmě máme připravené rezervní mapy. Nejvíce běžců je z České republiky, přihlásilo se ale i přibližně čtyřicet Poláků a asi třicet Slováků. Zapojí se však i účastníci z Estonska, Litvy, Norska, a dokonce z Brazílie, což je dané tím, že Jihoameričané jsou nedaleko odtud na táboře a akce je zaujala,“ prozradil organizátor Grand Prix Silesia Miroslav Hadač z oddílu Orientačního běhu Opava.

Luděk Šperlich, ředitel Podniků města Šumperk, při rozhovoru pro rozhlas.
Odvolání zamítnuto. Podmínka pro bývalého ředitele městské firmy platí

Centrum závodu bude v okolí penzionu Radost. Na vítěze jednotlivých etap vždy čeká v cíli cena v podobě sportovní čelenky s motivem akce.

Ti, kteří stanou na stupních vítězů na závěr několikadenního soupeření, se mohou těšit na další hodnotné ceny, mezi kterými bude třeba i profesionální běžecký dres. Organizátoři nezapomínají ani na děti, které za své výkony obdrží hračky dodané jedním ze sponzorů akce.

Nejmladší aktéři si mohou v rámci Grand Prix Silesia také na vlastní kůži vyzkoušet základy orientačního běhu.

„Pro děti máme připravenou speciální trať v rámci kategorie HDR. Dostanou upravenou mapku, která jim zjednoduší orientaci na trati oproti mapám, s nimiž pracují dospělí. Další vodítko, jež jim při orientaci v terénu pomůže, budou smajlíci. Pokud se děti vydají správným směrem, potvrdí jim to usměvaví smajlíci, od špatné cesty je naopak odradí ti zamračení,“ vysvětlil Miroslav Hadač.

Prvním dnem klání orientačních běžců bude čtvrtek 13. července. Nejprve se zde od 12 do 15 hodin uskuteční prezentace a od 16 hodin se už vydají závodníci na trať první ze čtyř etap Grand Prix Silesia, kterou bude lesní sprint.

Jesenická knihovna se roky potýká s nevyhovujícími prostorami.
Svazky skladují i na půdě. Knihovna se po letech dočká důstojných prostor