Závody odstartují ve čtvrtek 21. června ve čtvrt na deset na Masarykově náměstí v Jeseníku prezentací týmů a společným focením. Pak už se smíšené čtyřčlenné týmy vydají na náročné tratě.

Čeká na ně běh, jízda na horském kole v terénu i po speciálních singltrekových trasách, plavání v zatopených lomech nebo lezení po skalách.

Na mistrovství republiky se objeví i známý šumperský vytrvalec Pavel Paloncý, který je členem českého reprezentačního týmu. Ještě před republikovým šampionátem závodil na Britských ostrovech. Český tým tam dovedl ke skvělým výsledkům.

Tým ve složení Pavel Paloncý, Dan Šilar, Filip Šilar a Kristýna Skalická nejprve s přehledem zvítězil v závodě Evropského poháru v Irsku, o týden později pak ve světové konkurenci v závodě napříč celým Walesem vybojoval desáté místo.

„V Irsku nebyly moc vysoké hory, ale v noci panovala hustá mlha, silný vítr a prakticky nepřetržitě pršelo. Museli jsme jít velice opatrně a přesně," přiblížil podmínky Pavel Paloncý, který má v týmu na starosti navigaci.

Český tým se ujal vedení hned na startu a do cíle před sebe nikoho nepustil. „Prakticky od třetí kontroly, kde byla hodně těžká navigace, jsme věděli, že máme na ostatní náskok. Ten jsme postupně zvyšovali, jen jsme si pak museli hlídat limit a do cíle jeli skoro týmovou časovku," popsal Pavel Paloncý jediný dramatičtější moment závodu.

Do závodu bývají vložené různé další outdoorové disciplíny jako je orientační běh, skalní lezení, canyoning, in-line bruslení a podobně.

„V Irsku nám velkou část disciplín zrušili kvůli špatnému počasí, jen lukostřelba zůstala. Ale ZIPlajna ve Walesu nám to vynahradila," řekl Filip Šilar. Poodhalil tak největší atrakci závodu ve Walesu – dvoumílový sjezd na lanovce, kdy závodníci dosahovali rychlosti až sto sedmdesáti kilometrů za hodinu.

Ve Walesu závodníky čekalo přes šest set kilometrů, z nichž největší respekt budily dvě čtyřicetikilometrové etapy pádlování na moři, noční trek přes pohoří Snowdonia a královská dvě stě dvacet kilometrů dlouhá etapa na horském kole.

Tým se během prvních tří dnů dlouho pohyboval kolem čtvrtého až osmého místa, ale v nejdelší cyklistické etapě se propadl v pořadí dolů. „Tam nám chyběla zhruba hodina, abychom to stihli projet ještě za rozumných podmínek. Pak přišla velká voda a všechno nás stálo strašně moc sil, které nám v závěru chyběly. Třeba posledních padesát kilometrů treku přes pohoří Brecon Beacons, kde už bylo dost teplo, jsem musel jít v péřovce, jaká mi byla z únavy zima," zhodnotil závod Pavel Paloncý.

Po 118 hodinách a 48 minutách a pouhých čtyřech hodinách spánku dorazil tým do cíle v Cardiffu nakonec na desátém místě.

Irský závod je navíc příští rok vypsaný jako mistrovství Evropy, čeští borci tak měli možnost si jej osahat dopředu.