Rodačka z Kamenné skončila na nedávném prestižním klání v americkém Columbusu Arnold Classic na skvělém druhém místě, podobně tak v Dánsku na známém Loaded Cupu.

Kulturistika není v českých luzích a hájích mediálně příliš populární. Byť fitnescentra jsou téměř všude a stále více lidí holduje pumpování železa (pro neznalé: posilování), mít jen trochu větší svaly je pořád v populaci, která má ve světě rekordní spotřebu piva na hlavu, velmi podezřelé.

Petra Urbánková33 let
Výška 162 cm
Několikanásobná mistryně ČR
v bodyfitness
Druhá na mistrovství Evropy
 Osmá na Olympia Amateur Europe
Druhá na Arnold Classic USA v Columbusu

A přestože Petra nestartuje v ženském body buildingu (kategorii, která popravdě živoří na okraji ženského kulturistiky a fitness), při pohledu na její postavu se musí zastydět nejeden alfa samec.

„Lidi občas mívají poznámky na mé svaly, ale já to nevnímám ani neřeším. Ať si myslí, co chtějí," říká evidentně introvertní hnědovláska.

Ta začala s posilováním po střední škole, před tím nikdy závodně nesportovala, na kontě nyní má řadu startů, a úspěšných. „Druhé místo na Arnoldovi je asi můj největší úspěch," míní Petra.

Mekkou kulturistiky a fitness je Amerika. A zazávodit si na akci, která nese jméno ikony Arnolda Schwarzeneggera, to je zážitek. „Posilování je tam velmi populární, Američani sice jsou nejtlustší národ na světě, ale mám pocit, že jsou v tomhle extrémní, půlka jsou tlustí, druhá půlka je vytrénovaná neuvěřitelně. Na ulicích potkáváte hodně lidí, kteří mají opravdu svalnatou postavu," vykládá Petra Urbánková.

Kulturistika je co do přípravy jeden z nejbolavějších sportů, utrpení adeptů svalnaté postavy téměř prosté podkožního tuku je opravdu nesmírné a zdaleka ne každý vydrží několik měsíců držet nepříjemnou dietu, při které se tvrdě cvičí.

„Já vstávám ve čtyři ráno, jdu běhat, pak mám přes den i dva tréninky," popisuje svůj předsoutěžní den Petra.

Utrpení pod činkami málokdo chápe. Hrát fotbal, nebo jezdit na kole, s tím má každý zkušenost, a lze tyto činnosti provádět i velmi rekreačně. To pravé uspokojení v posilovně dává ale jen zvedání velkých vah. Co na tom ale hezké děvče jako Petra vidí?

Ženy startují v několika kategoriíchBikiny

Bodyfitness (zde má Šumperk mistryni světa Gabrielu Kubešovou, v USA se tato kategorie nazývá figure)

Fitness (stejné jako bodyfitness, ale se sestavou na hudbu)

Physique

Body Building

„Nevím, prostě mě to moc baví, kdybych si nemohla jít zacvičit, cítila bych se divně, dá se říct, že jsem na posilování zavislá," směje se.

Přestože je tužení svalů v posilovně o zvedání činek, jako téměř každý kulturista se Petra zdráhá prozradit své silové rekordy. „Maximální váhy nezvedám, kvůli riziku zranění, ale na mrtvý tah dám osmkrát 110 kilo," říká. To, pánové, zvládne málokdo z vás, přitom Petra váží kolem pětašedesáti kilogramů! (mrtvý tah: činku uchopíme oběma rukama a pozvedneme ji ze země k pasu).

Pokud se ptáte, jaký má úspěch v amatérské kulturistice finanční efekt, budete ve světle příjmů amatérských fotbalistů z nižších soutěží, kde je úspěchem nahrát si dvakrát za sebou během jednoho zápasu, hodně vyděšení: žádný. Naopak, pokud nemáte sponzory, vše si hradíte sami, za amatérské soutěže prize money nejsou. „Já se živím jako trenérka a výživová poradkyně. Kulturistikou se neuživí ani profesionálové, až na výjimky," říká Petra Urbánková.

Pokud se chcete stát součástí profipelotonu, musíte získat profi licenci. Pak máte právo startovat na profesionálních podnicích, kde se už dají nějaké dolary vydělat, ovšem významnější částky získávají jen ti nej na pár vybraných podnicích, jako je například Mr. Olympia.

„Kdybych profi licenci získala, budu ráda, ale není to tak, že chci profi licenci získat za každou cenu," říká Petra.
Pro Evropana není snadné stát se profesionálem. Musíte buď vyhrát absolutně mistrovství světa, nebo opět absolutně některé prestižní závody, jako například amatérskou Olympii, nebo vám profi licenci přidělí na základě několika výborných výsledků, musíte vyhrávat svoje kategorie a absolutně končit na druhém místě. „Rozdíl mezi amatérskou kulturistikou a profesionální je velký, ale zkusila bych to. Nicméně, profi licence zatím není na dohled," pousměje se Petra Urbánková.

Ta má své jarní závody za sebou, další šumperský kulturista Martin Lešenar se chystá na prestižní Mozolani Classic, jeden z největších podniků, kde se potkají amatérští i profesionální body buildeři z celého světa. Jak Martin Lešenar v Bratislavě dopadne, se uvidí 25. dubna.