Od té doby se u nás konalo několik jiných významných mezinárodních akcí (ME dorostu, MS juniorů a předloni Akademické MS s centrem v Olomouci), hlavní šampionát dospělých však není v ČR příliš častým hostem.

Nyní se v různých lokalitách okresu Jeseník (a s jednou výjimkou i za jeho hranicemi) uskuteční hned osm závodů pěti disciplín a běžci při nich zavítají do ulic Bruntálu a Jeseníku a několika náročných horských terénů od severní části Hrubého Jeseníku po Rychlebské hory.

Program

Sobota 21.5. Sprintové štafety Bruntál
Neděle 22.5. Sprint – kvalifikace, finále Jeseník
Pondělí 23.5. Klasická trať – kvalifikace Bílá Voda
Úterý 24.5. Klasická trať – finále Bílá Voda
Čtvrtek 26.5. Krátká trať – kvalifikace Dolní Údolí
Pátek 27.5. Krátká trať – finále Černá Voda
Sobota 28.5. Štafety Černá Voda

Z pohledu diváka

Orientační běh je ve své podstatě sport individuálních běžců ukrytých až do konce závodu v lese, v posledních letech však udělal hodně pro to, aby se přiblížil publiku.

Jednak jsou zařazeny i disciplíny, které probíhají zpravidla v městském prostředí – sprint a sprintové štafety – a jednak je na vrcholných závodech využívána technika GPS, umožňující průběžné sledování pozice závodníků v lese – pohyb závodníků je pak v centru závodu zobrazován na velkoplošné obrazovce, s použitou mapou na pozadí.

Doprovodný komentář a grafické zpracování údajů o startovním poli divákovi usnadňuje orientovat se v situaci. Zpravidla u toho nechybí ani televizní kamery, takže lze vše případně sledovat i přes televizní obrazovky.

Komu fandit?

Nominace budou uzavřeny až na přelomu dubna a května, nelze tedy předjímat kompletní složení české výpravy, několik běžců však již bylo pro některé disciplíny nominováno přímo a právě oni nejsou bez šancí v bojích o nejlepší umístění: Jana Knapová (Lokomotiva Pardubice), Denisa Kosová (OK99 Hradec Králové), Vojtěch Král (Severka Šumperk), Jan Procházka (Praga Praha), Jan Šedivý (Praga Praha).

Kromě Vojtěcha Krále by se na start mohlo postavit více závodníků, kteří mají v oblasti své kořeny, Marek Minář z Horních Studének (běhající za klub Magnus Orienteering), olomoucká Adélka Indráková (Žabovřesky Brno) a Vendula Horčičková z Přerova (závodící za Slovan Luhačovice) patří mezi mladší naděje, které určitě mají šanci na nominaci.

Očekávání

V orientačním běhu patří trvale mezi nejlepší zejména běžci ze skandinávských zemí a Švýcarska, Česká republika se řadí k širší špičce a má tak rovněž reálnou možnost získat medaile.

Od senzačního vítězství mužské štafety na MS 2012 sice na další cenné kovy z ME nebo MS zatím čekáme, ale v loňském roce skončila sprintová štafeta na 4. místě v závodě posledního kola světového poháru, na mistrovství světa jsme zaznamenali tři umístění v první desítce v individuálních závodech a tři ve štafetách.

Na minulém mistrovství Evropy (v roce 2014) skončil Jan Procházka čtvrtý na krátké trati.

Konkurence

Mistrovství Evropy se sice účastní jen závodníci z našeho kontinentu, na konkurenci to však oproti MS nijak neubírá - právě naopak, je výrazně vyšší nežli na MS. Orientační běžci ze zemí mimo Evropu se jen vzácně umísťují mezi nejlepšími. Například na MS 2015 zaznamenali běžkyně a běžci z mimoevropských zemí v součtu za všechny tři individuální disciplíny (sprint, krátká a klasická trať) a za kategorie mužů a žen sedm umístění v první dvacítce.

A hlavně – na ME může každá země postavit do závodu šest účastníků, zatímco na MS pouze tři, takže ME je obsazeno mnohem kvalitněji nežli MS. Zatímco MS se koná každoročně, ME pouze jednou za dva roky.

Mohu si to taky zkusit?

Samozřejmě, orientační běh je sportem pro každého bez rozdílu věku a kondice. O některých víkendových dnech se současně se ME uskuteční i závody domácích soutěží a při nich budou připraveny tratě i pro příchozí veřejnost - v sobotu 21. května městský závod v Bruntále, o víkendu 28.- 29. května závody v lesním prostředí v Černé Vodě.

ME v trailu

Tradičně se souběžně s ME koná také šampionát v Trail orientačním běhu, což je název pro odvětví tohoto sportu uzpůsobené hendikepovaným sportovcům. Již ze své podstaty nemůže být tak akční, zásadní roli v něm hraje správné určení umístění kontrol, což závodník během absolvování trati postupně provádí s určitým odstupem, jelikož se pohybuje pouze po cestách. Od 24. do 28. května se odehraje pět závodů v Lázních Jeseník, Zlatých Horách a Vápenné.

Autor: Petr Kadeřávek