Tento tradiční mezinárodní závod je orientován ve třech etapách do typicky severského terénu u Vidnavy a dvě etapy horského typu jsou v nedaleké Černé Vodě. I v tomto roce se tohoto podniku zúčastnila desítka běžců Severky Šumperk. Mezi více jak tisícovkou běžců, z nichž někteří byli i z dalekého Nového Zélandu, se rozhodně neztratili.

Průběh závodů poznamenala značná nepřízeň počasí, která ovlivnila zejména horskou 2. a 3. etapu. Těžký kamenitý terén s prudkými svahy znásobil silný déšť a několik po sobě jdoucích bouřek. Blesky a hromy vyhnaly z lesa dosti závodníků, kteří raději etapy vzdali, a tím se vyřadili z celkového hodnocení všech etap.

Z desítky závodníků Severky šlo celkem o čtyři závodníky, kteří upřednostnili život a zdraví před sportovním výsledkem, což jim v tomto případě nikdo nevyčítal.

Ze šestice statečných, kteří nakonec byli zařazeni do celkových výsledků po pěti etapách, se dařilo v mládežnických kategoriích sourozencům Haně a Petrovi Horvátovým a Filipu Ostřanskému. Petr Horvát po zaváhání ve 2. etapě skončil nakonec v kategorii H-14 na 3. místě, jeho sestra Hana obsadila celkově 4. příčku v kategorii D-12. Filip Ostřanský se v kategorii H-16 v silné mezinárodní konkurenci prosadil do první desítky a skončil na 9. místě.

V hlavní mužské kategorii H-21E doplatil Vojta Král na těžké podmínky ve 3. etapě, kdy skončil mimo stupně vítězů a celkově skončil na druhém místě.

Velmi úspěšně reprezentovali veteráni, když Zdenka Králová stála celkem čtyřikrát na stupních vítězů a nakonec obsadila v kategorii D-45 krásné druhé místo. Pouze dva závodníci z celkového počtu dokázali vyhrát ve svých kategoriích všech 5 etap, a tím i absolutně celý závod. Jedním z nich byl i Josef Ostřanský st., který stál pětkrát v kategorii H-65 na stupni nejvyšším a nakonec vyhrál tuto kategorii i v celkovém hodnocení. (jst)

Přečtěte si: