Do Hrabové tak v pátek 29. května zavítal účastník čtyř olympiád, sjezdař Ondřej Bank spolu s veslařem Pavlem Svojanovským. Ten má ve své sbírce stříbro z olympiády v Mnichově v roce 1972. O čtyři roky později na olympiádě v Montrealu byl bronzový.

Ondřeje Banka stále limituje zranění kotníku, které utrpěl při hrůzostrašném pádu v cíli kombinačního sjezdu na mistrovství světa v Beaver Creeku, takže se školáky nemohl absolvovat celý jejich trénink.

Předával jim své rady a zkušenosti alespoň při cvičení na dvou natahovacích gumách. „Při některých sportech se dlouhodobě přetěžují určité svaly a další naopak oslabují. Vidím to na sobě. Lyžuji od tří let, a kdybych tuhle sportovní pomůcku poznal před dvaceti lety, měl bych mnohem míň zdravotních problémů. Stačí pět minut denně a svaly se krásně protáhnou a zpevní. Cvičení s gumami mi pomohlo, například když jsem měl vyhřezlou ploténku," popisoval své zkušenosti sjezdař.

Na pěti stanovištích si jednotlivá družstva mohla porovnat svou rychlost a obratnost. „Nejvíc mě bavila opičí dráha a pak koulení s míčem," řekl Matouš Nečas ze Základní školy v Hrabové.

Pro školáky z Hrabové není Olympijský víceboj žádnou novinkou. Loni skončili třetí v republice mezi školami do stovky žáků. Dařilo se jim i na podzim, kdy k nim za odměnu zavítala s olympijskou hlídkou skifařka Mirka Knapková.

Ve škole během roku žáci plní osm disciplín, mezi nimiž jsou například sedy – lehy, běh na pět set metrů, hluboký předklon, skok do dálky z místa nebo čapí postoj. Změřené časy a výkony se zapisují a evidují.

„Protože je v naší škole menší počet žáků, stihli všichni za druhé pololetí splnit úkoly čtyřikrát. U dětí je vidět zlepšení. Ve sportovním vysvědčení, které na konci školního roku dostanou, se také dozvědí, který sport se pro ně nejvíce hodí vzhledem k jejich typu," vysvětlila učitelka Jaroslava Králová ze Základní školy v Hrabové.

Školáci z Rájce se letos do Olympijského víceboje zapojili poprvé a hned úspěšně. „Děti samotné to hecuje. Jeden z našich žáků dokonce začal závodně dělat atletiku," pochlubila se učitelka Magdaléna Breknarová.

Ondřeji Bankovi dali školáci z Hrabové kšiltovku se svým logem Hrabčat a žáci z Rájce mu věnovali svíčku. Nejvíce překvapený byl ale sjezdař ze tříkilového pytle sádry. „Je to cestovní balení, které se dá vzít i na sjezdovky. Věříme, že tímto se ta smůla přetrhne," popřála sjezdaři ředitelka hrabovské školy Jana Vondálová. „Doufám, že tu sádru už nebudu potřebovat," komentoval to se smíchem Ondřej Bank.

Do Olympijského víceboje se letos zapojilo v celé republice na čtrnáct stovek škol. Úkoly plnilo přes čtyři sta tisíc žáků.