„Začala se objevovat videa z amerických chudinských čtvrtí, kde cvičili lidé venku, protože neměli peníze na posilovnu," vysvětlil Michal Štork. Na videích ti nejzdatnější borci předvádějí kousky, nad kterými zůstává rozum stát. Inspirovali tak mnoho lidí po celém světě.

„V Šumperku pro cvičení využíváme možností, kde se dá. Chodíme třeba cvičit na sídlištní hřiště, problém je, že je tam jen jedna hrazda. Využíváme také třeba klepače na koberce, v zimě se skládáme na tělocvičnu," vysvětlil David Štork, který studuje vyšší odbornou školu na šumperské průmyslovce.

Workout má několik základních cviků, mezi něž patří kliky, přítahy, dipy a dřepy až po kousky pro pokročilé, což může být takzvaná lidská vlajka, přítah jedné ruky či dřepy na jedné noze.

„Lidé si nás venku při cvičení všímají, někteří se u nás zastaví, ale máme pozitivní reakce. Nejsme organizovaní v žádném oddíle, schází se nás parta lidí, kteří dělají to, co je baví a spojuje je. Nejlepší je, že se člověk cítí v dobré kondici," dodal student.

I když je workout rozšířený po celém světě, obrovskou popularitu si získal na Ukrajině a v Rusku, kde zároveň pro mladou generaci představuje prevenci před alkoholem a drogami. Speciální venkovní hřiště, která sestávají z kovových konstrukcí, ale už vyrostla i v České republice, ve zdejším regionu například v Olomouci, Uničově či Mohelnici.

„V Šumperku jsme se byli představit na zastupitelstvu, kde jsme vysvětlili, kdo jsme a co děláme a zároveň jsme požádali o podporu. Byli bychom rádi, kdyby workoutové hřiště vyrostlo i v Šumperku, určitě by se k nám přidali další lidé. Pro náš sport jsou ve městě podmínky zatím omezené, takže často jezdíme cvičit jinam," konstatoval Michak Štork. Zájem zastupitelů prý šumperské příznivce workoutu prý příjemně překvapil.