ArmwrestlingČesky sportovní přetláčení rukou, páka, je sport, který provozují vždy dva sportovci. Každý sportovec umístí jednu ruku (oba stejnou, levou či pravou) na svoji podložku, přičemž jejich lokty se jí musí dotýkat a snaží se přetlačit ruku toho druhého. Cílem je dotknout se hřbetem ruky soupeře fixátoru (podložky).
Oba soupeři sedí či stojí proti sobě za stolem, či deskou. Desky bývají pro závodní sport upravené. Soupeři se zaklesnou dlaněmi rukou do sebe a na pokyn rozhodčího se snaží silou soupeřovu ruku přetlačit tak, aby se dotkla hřbetem ruky stolní desky. Musí přitom dodržovat sportovní pravidla, pokyny rozhodčího.
Soutěže v armwrestlingu jsou rozděleny podle váhových kategorií, rozdělených na levou a pravou ruku. Omezeny jsou také striktními pravidly. Každému sportovci hrozí za jejich porušení fauly (např. za nadzvednutí lokte z podložky, či předčasný start).
Mezi nejlepší sportovce v přetláčení patří Američan John Brzenk, který je nazýván jako nejlepší přetláčeč všech dob, nebo Rus Alexey Voevoda.

Pokud si myslíte, že je to nudný sport, jste na omylu. Adrenalin kape i ze stěn, jako při posledním závodu extraligy v Mladějově, kde měl Šumperk své dva zástupce Dominika Hasníka (kategorie Profi) a Ondřeje Šerého (novicové). Především Ondra Šerý se předvedl v dobré formě, v kategorii leváků to dotáhl až do finále, kde podlehl po nesmírném boji opravdu veletěsně…

Pokud si říkáte, jak vypadá v páce nesmírný boj – na posledním mistrovství světa se v jednom z finále oba borci snažili toho druhého přetlačit téměř deset minut. Deset minut byli zaklesnuti a ze všech sil se na speciálním stole snažili zlomit odpor toho druhého. Co se v tu chvíli v hale děje, to je opravdu podobné snad jen při zápasech například šumperských Draků. Fandí se nesmírně.

Přestože je páka sportem poněkud na okraji zájmu, pokud v ní chcete uspět, musíte tvrdě a pravidelně trénovat. Reprezentanti téměř každý den i čtyři hodiny denně. Například český mistr světa František Živný se před svým zlatým šampionátem v Las Vegas věnoval přípravě takto: „Hodinu denně jsem věnoval nácviku techniky a posilování s kladkou, další tři hodin denně jsem posiloval," říká světový šampion.

Podobně na tom jsou i oba šumperští borci. „V posilovně jsem hodně často, vždy cvičím tak hodinu, někdy i déle," říká Dominik Hasník z klubu AWK Šumperk. Šumperský Armwrestling klub má členů opravdu jen pár, ovšem jeho borci patří vždy v extraligové soutěži k těm lepším. Zda se někdy bude nějaký pákařský závod konat i v Šumperku, to je zatím asi hudba budoucnosti, organizace jednodenní akce potřebuje početný tým pořadatelů a sponzory, tohle zázemí zatím v Šumperku armwrestling nemá. Spokojit se tak musíte s občasnými souboji amatérů v páce na některé z místních diskoték…

„Pořádat souboj v armwrestlingu v Šumperku by sice tento sport tady zviditelnilo, ale je to opravdu organizačně zatím nad naše možnosti," podotýká Dominik Hasník.

Životní příběh legendy páky jako filmový scénářFrantišek Živný (to je ten pochopitelně větší řízek).Každé sportovní odvětví má své superhvězdy, jedna taková byla středem pozornosti v Mladějově: mistr světa František Živný. Je až s podivem, že jeho neuvěřitelný životní příběh nebyl ještě zfilmován, osudy Franty Živného jsou ale tak zajímavé, že se jednou na filmové plátno určitě dostanou. Šikanované dítě utíká před svými trýzniteli do posiloven, kde je objeven jeho velký talent pro silové sporty. O tom, jakou má teenager František páru, se přesvědčují ale zpočátku především návštěvníci barů a diskoték, kde se alkoholu holdující silák baví mlácením lidí a devastováním interiérů restauračních zařízení. Že nebyl žádný troškař, dosvědčuje i fakt, že v hodně mladém věku má na svou osobu podáno přes sedmdesát trestních oznámení pro ublížení na zdraví… „Nikdo silnější se nesměl objevit na obzoru. Zkrátka, v té době jsem měl pocit, že mi patří celý svět," vzpomíná pro web Libosovice.cz František Živný.

Pokud čekáte happyend o tom, jak ho dobří kamarádi ze špatné cesty stáhli a obr František se celý oddal sportu zvaný páka, máte v podstatě pravdu. Přidejte ještě pár drobností, jako prostřelenou hlavu, neboť tak chtěl ukončit svůj život poté, co ho opustila životní partnerka, a máte obraz legendy českého armwrestlingu téměř hotový. „Sebevražda se nekonala, kulka uvízla v lebce a neprošla mozkem, takže nastal boj lékařů s mocnou přírodou. Po mnohahodinové operaci mne doktoři z neurologického oddělení v Praze vyrvali smrti ze spárů. Těžko se mi vzpomíná na toto období mého života, snad postačí, když řeknu, že to trvalo dlouhé čtyři roky, kdy jsem se ze zranění dostával," přiznává pro web Libosovice.cz František Živný.

Pokud je vám i tohle stále málo, přijďte se někdy podívat, armwrestling není vůbec nudná podívaná, diváci často fandí freneticky jako na hokeji a na stole se bojuje jako o život. A když do sálu vstoupí persona jako Franta Živný, 198 centimetrů a v současné době odhadem 180 kilogramů…

Mezi nejmladší armwrestlerské kluby v republice patří ten šumperský

V tuto chvíli má oficiálně pět členů, pokud má někdo zájem stát se pákařem,s tačí se ozva (Dominik Hasník 608 243 272).

„Schází me se, trénujeme na pákařském stole, přípravu v posilovně ale absolvuje každý sám. Časem chceme získat nějaké prostory, kde se budeme scházet a trénovat, jsme opravdu na začátku, i když už máme za sebou pár úspěchů, posledním bylo stříbro na extralize Ondry Šerého, to byl docela nečekaný a velký úspěch, pákaři jsou především v českých klubech, a na soutěži v Mladějově byly kategorie plné závodníků," říká Dominik Hasník.