Na start se postavilo kolem 300 závodníků za účasti české a slovenské špičky na dlouhé tratě. Motivace porazit Petra Vabrouška, ikonu českého triatlonu, byla velmi silná.

Úvodní plavání absolvoval David ve svižném, avšak ne moc závratném tempu především kvůli nepříjemnému pádu v posledním závodě na Pardubickém Czechmanu, kdy nemohl kvůli odřeninám plavání moc trénovat. Z vody vylézal na 9. místě v docela slušném čase cca 54 minut se ztrátou 4 minuty na čelo závodu.

Na kole za to vzal hned od začátku a snažil se smazat ztrátu cca 1,5 minuty na Petra Vabrouška . Na 45. kilometru se mu podařilo Petra dojet a držet s ním poměrně svižné, ale rozumné tempo. Zhruba na 100. kilometru ho předjel jeden ze závodníků a nově nasazené tempo již David nebyl schopen udržet. Posledních 80 km nabral opět ztrátu zhruba 4 minut.

Závěrečný maraton rozbíhal tak, aby půlmaraton dal za 1 hodinu 35 minut, což se podařilo, avšak v druhé půlce už nebyly síly zrychlit. Nic to však nezměnilo na tom, že stále útočil na 1. místo v kategorii. Ve výsledném čase 9:05 vybojoval v silné konkurenci celkově 10. místo a v kategorii do 29. let zvítězil.

Ze Zábřehu a okolí nebyl na Moraviamanovi sám. Svého prvního „železňáka" si odjeli i David Krupička s časem 11:24 a Petr Bednář s časem 11:08 a podle jejich reakcí určitě nebyl poslední. Dětského závodu se zúčastnil i Patrik Minář (žák ZŠ Nový Malín), který bral krásné 2. místo.