Pro letošní rok pro ně připravili organizátoři ze zábřežského gymnázia opět trasy o délkách patnáct, třicet a padesát kilometrů.

„Startuje se od gymnázia v době od šestnácti do osmnácti hodin. Nejoblíbenější patnáctikilometrová trasa vede ze Zábřeha přes Růžové údolí a Václavov do rodiště Arnošta Valenty Svébohova a pak přes Rovensko zpět do Zábřeha," řekl jeden z organizátorů Jaroslav Štěpán.

Dvě delší trasy vedou Růžového údolí přes Drozdov a Drozdovskou Pilu do Jedlí. Odsud se ti, co půjdou třicetikilometrovou trasu, budou vracet přes Svébohov do Zábřeha. Vytrvalci budou z Jedlí ještě pokračovat přes Crhov, Cotkytli, Štíty a Horní Studénky, kde se teprve začnou stáčet zpět.

„Na kontrolních stanovištích bude připraveno občerstvení, které je v ceně startovného. V cíli, jenž je opět na gymnáziu, pak každý dostane guláš, pro děti jsou připraveny párky," doplnil Jaroslav Štěpán.

Pochod je vzpomínkou na rodáka z nedalekého Svébohova a někdejšího studenta zábřežského gymnázia Arnošta Valentu. Po okupaci pohraničí odešel do Velké Británie, kde se stal radiotelegrafistou 311. československé bombardovací perutě RAF. Při jednom z náletů byl jeho letoun nad Francií sestřelen a on se dostal do zajateckého tábora v Saganu v dnešním Polsku. Při pokusu o útěk byl ale dopaden a 31. března 1944 zavražděn gestapem.