„Z domácích závodníků budou startovat všichni nejlepší, včetně loňského vítěze Tomáše Paprstky. Na startovní listině bude kompletní slovenská reprezentace a závodníci z Německa i Dánska," řekl ředitel závodu Roman Brandýs.

Program loštického závodu* Sobota
10.45: starší žáci, kadetky
11.30: kadeti, ženy
12.30: junioři
14.00: Elite

Toi Toi Cup 2014/15: 27. září: Loštice, 4. října: Louny, 11. října: Uničov, 1. listopadu: Hlinsko, 15. listopadu: Holé Vrchy, 6. prosince: Kolín, 13. prosince: Milovice, 10. ledna: Slaný – mistrovství České republiky.

Vzhledem k příznivému počasí se očekává rychlý závod. „Trať nebude bahnitá, maximálně povrchové bláto. Největším favoritem je Paprstka. Jedná se ale o první závod letošní sezony, tak se nedá odhadovat, komu jak vyšla příprava," poznamenal Brandýs.

Loštice se již usadily v cyklokrosovém kalendáři.    „Je to symbolické, když loni v Lošticích Toi Toi Cup končil, že letos celý seriál otevírá. Závod se u nás setkal s velmi pozitivními ohlasy. Trať bude totožná jako loni," uvedl Brandýs.

Celý seriál Českého poháru zahrnuje znovu osm závodů 
a nového vítěze pozná definitivně 10. ledna ve Slaném, kdy se jede závěrečný podnik zároveň jako republikový šampionát.

„Ta dlouhá tradice potvrzuje, že jde o kvalitní soutěž. Výsledky budou navíc jedním z kritérií pro nominaci na mistrovství světa v Táboře," připomněl Čestmír Kalaš, šéf cyklokrosové komise Českého svazu cyklistiky.

Prvenství v seriálu bude obhajovat Tomáš Paprstka a věří, že bude znovu úspěšný. „Věřím, že do cyklokrosové sezony vstoupím tak, jak jsem skončil loni. Příprava je v plném proudu a myslím, že jsem dobře připravený. Zvítězit může kdokoliv, ale doufám, že se mi podaří vyhrát znovu," prohlásil Paprstka, juniorský mistr světa z roku 2010 z Tábora.

Finanční prémie jsou stejně nastavené jako loni. Vítězové jednotlivých závodů se mohou těšit na 10 500 korun, finanční odměny jsou vypsané až po 25. místo (450 korun). Vítěz celého Toi Toi Cupu získá 30 000, druhý v pořadí 20 000 a třetí 10 000 korun. Vítěz má opět na rok možnost zapůjčení nového vozu Škoda.

Celá cyklokrosová sezona bude směřovat k tradičnímu cíli, jímž je mistrovství světa na přelomu ledna a února. Tentokrát to však bude pro závodníky o to silnější lákadlo, že se pojede v Táboře.

„Je to vrchol mé trenérské kariéry a chci pro to udělat všechno. Už teď pro to také všechno děláme. Každý měsíc budeme mít jedno soustředění v Táboře, abychom se s tratí dobře seznámili. Trať je posekaná, teď jsme na ní už jednou trénovali. Chceme si vyzkoušet i ubytování, abychom byli připravení úplně po všech stránkách," řekl trenér cyklokrosové reprezentace Stanislav Bambula k letošní sezoně.