Největší veřejný amatérský triatlon v ČR, jenž je součástí pětidílného seriálu VALACHY TOUR, byl opět vyprodaný dlouho předem.

„Do závodu se zapojilo téměř 700 dospělých závodníků na dvou trasách různé náročnosti a ve štafetách, k tomu 300 dětí, což je opět víc než loni. Těší nás, že zájem o VALACHY MANa každý rok roste, navíc nám opět vyšlo dobře počasí, až na dvě drobné komplikace se závod obešel bez zranění a také atmosféra byla díky závodníkům i divákům výborná. Vzhledem k rostoucímu zájmu možná příští rok zvýšíme kapacitu o 100 až 200 míst, abychom uspokojili všechny zájemce,“ konstatoval prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

VALACHY MAN nabídl sportovcům výběr ze dvou tras - kratší obnášející 250 metrů plavání, 12 km na kole a 3,6 km běhu a delší zahrnující 350 metrů plavání, 16 km kola v členitějším terénu a 4,5 km běhu, na kterou se mohly registrovat i štafety. Děti se utkaly na kratších tratích v sedmi věkových kategoriích.

Vítězem na hlavní, dlouhé trati se stal jeden z favoritů, úřadující mistr ČR v olympijském triatlonu František Kubínek. Podle očekávání se o titul popral se svými týmovými kolegy, Lukášem Kočařem, který nedávno získal titul mistra ČR v terénním triatlonu a stejně jako loni nakonec obsadil druhé místo, a třetím Janem Čelůstkou, mistrem ČR ve sprint triatlonu jenž byl třetí. Jejich souboj, který pořadatelé nasměrovali na samotný závěr startovní listiny, přinesl do poslední chvíle napínavou podívanou.

„Doufal jsem, že budu do třetího místa, takže s vítězstvím jsem moc spokojený. Skalpu olympionika Honzy Čelůstky si hodně cením. Trénujeme spolu a on mi o tomto triatlonu řekl. Vlastně mě sem přivedl, což, jak věřím, nijak nepoznamená naše kamarádství,“ žertoval 29letý Kubínek. Ačkoli je z triatlonových závodů běžně zvyklý na hromadný start, neobvyklá intervalová forma VALACHY MANa mu přišla vhod. „Když do poslední chvíle nevíte, jak na tom jste proti jiným, nedá se nijak taktizovat. Musel jsem ze sebe prostě vydat vše a právě to mě bavilo,“ pochvaloval si Kubínek, který se závodů seriálu VALACHY TOUR na Valašsku účastnil teprve podruhé. „Příroda je tady ale tak krásná, že už si plánuji dovolenou,“ dodal.

Mezi ženami obhájila loňské i předloňské vítězství slovenská triatletka Kristína Néč-Lapinová. „Zase jsem za ten rok zase zapomněla, jak je to do kopce. Je to závod krátký, ale určitě ne lehký. Jsem ráda, že mi to zase vyšlo,“ pochvalovala si vítězka. Stejně jako loni obsadila druhé místo Anna Brychtová, třetí byla Barbora Šimková.

K matadorům VALACHY MANa patří i jeho moderátor, kterým byl - letos už popáté - televizní redaktor a moderátor Stanislav Bartůšek, sám v minulosti aktivní sportovec a triatlet. „Jezdím sem rád. VALACHY MAN stále roste, je tu vždy skvělá atmosféra. Líbí se mi, že pořadatelé tu akci dělají srdcem. Díky kratším vzdálenostem a intervalovému startu je navíc opravdu pro všechny. I dnes zde bylo několik závodníků, pro které to byl jejich první triatlon,“ dodal Stanislav Bartůšek.

Seriál VALACHY TOUR, zahrnující celkem pět závodů v různých disciplínách během celého roku, se nyní blíží ke svému vyvrcholení. Bude jím v sobotu 21. října běžecký závod BĚHEJ VALACHY ve Velkých Karlovicích.

www.valachytour.cz


VALACHY MAN – muži

1.František Kubínek 1:03:28

2. Lukáš Kočař 1:03:41

3. Jan Čelůstka 1:05:11


VALACHY MAN – ženy

1.Kristína Néč-Lapinová 1:18:45

2. Anna Brychtová 1:20:25

3. Barbora Šimková 1:23:07