První podnik byl součástí mistrovství České republiky v dlouhém duatlonu a současně úvodním závodem Českého poháru v dlouhém triatlonu série Ford Czechman tour 2016.

Tento krásný závod v Krušných horách ve Ski-areálu Klíny o distancích 5 kilometrů běh, 80 kilometrů cyklistika a 15 kilometrů běh s celkovým převýšením 2500 metrů, řadí tento duatlon k nejtěžším v Evropě.

Po úvodním lehce zadrženém běhu vyjížděl Jílek na kolo na jedenácté pozici. Cyklistickou část se snažil rozjet hned od začátku a tak zhruba na dvacátém kilometru dojel na celkové osmé místo za Lukáše Slatinského, se kterým pak pomalu dojížděli závodníky před nimi.

Zhruba po šedesáti kilometrech se této dvojici podařilo dojet Václava Holuba a s ním pokračovat dále. V závěru cyklistiky tato trojice dojela Jakuba Langhamera a do druhého depa tak Jílek dojížděl na druhém místě.

Závěrečný běh se postupně přetahoval s Lukášem Slatinským o druhé místo, ale když poté ve druhém ze tří okruhů Lukáš zrychlil, nebyl David schopný jeho vysoké tempo udržet.

Zezadu pak stále zkracoval ztrátu Václav Holub a nakonec v posledním stoupání po místní sjezdovce jej doběhl a oba se utkali o bronz v cílové rovince, kde byl úspěšnější Holub.

Na Davida Jílka tedy zbyla „bramborová medaile" v celkovém pořadí. V kategorii do 29 let to však znamenalo pro zábřežského závodníka první místo.

Další květnovou akcí Davida Jílka byl Ironman v Rakousku, kterým již třetí rok zahajuje triatlonovou sezonu na trati polovičního Ironmanu s distancemi 1,9 kilometrů plavání, 90 kilometrů cyklistiky a 21 kilometrů běhu.

Plavání v šestnáctistupňových vodách jezer, mezi kterými se přebíhá asi 300 metrů, bylo spíše bojem o přežití, ale plavalo se pěkně a z vody vylézal kolem 21. místa.

Cyklistická část začíná rovinatou pasáží asi 30 kilometrů po místní dálnici a na pětatřicátém a šedesátém kilometru čekaly závodníky dvě stoupání.

Celkové převýšení na devadesáti kilometrech je pak necelých tisíc metrů. Běžecký půlmaraton rozdělený do dvou okruhů s průběhem přes centrum městečka má ohromující atmosféru.

Plavání zvládl David Jílek za 29:56 minut, kolo s průměrnou rychlostí 37,5 km/h za 2 hodiny, 24 minut a závěrečný půlmaraton za 1:19. Výsledný celkový čas 4:19 vyšel na osmnácté místo v profikategorii.

Autor: Petr Jílek