Co bývá nejčastější příčinou bolestí pohybového aparátu?

Bolest je vlastně jen energie vázaná na organismus v nevhodné, ničivé podobě. Dnes mají bolesti zejména psychosomatický charakter. Když člověka zalévá proud obav a zbytečných myšlenek, objevují se bolesti hlavy v oblastech spánkových nebo čelních laloků. Artróza kolen se například objevuje po rozvodu nebo při partnerské nevěře, a to nejvíce u žen. Bolesti kyčlí přichází, když ztrácíme životní stabilitu rozpadem rodiny. Bolavá záda zase neunesou, kolik nám život nebo kolik jsme si my sami naložili. Tělo vlastně funguje jako archiv vzpomínek na smutné události a krize. Bolest je pro nás signálem i výzvou pro zahájení léčby. Chronickou bolest si lze přivodit i dlouhodobým užíváním analgetik. Existují i další druhy bolestí vzniklé fyzickým přetěžováním, po zranění nebo zánětem. Tyto jsou však méně časté.

Jaké metody léčby používáte a doporučujete pacientům?

Aby bylo možné bolesti porozumět, je nutné jít přímo k jádru problému. Nelze se spokojit s běžnými vyšetřeními, jako je rentgen, magnetická rezonance nebo krevní obraz. Je nezbytné zjistit povahu bolesti a dobu vzniku, a také si uvědomit souvislosti. Zejména si připomenout, co se dělo v našem životě, než bolest vypukla. Zjištění zdroje primárního utrpení propojíme s výše uvedenými vyšetřeními, a teprve potom lze bolesti porozumět a zahájit léčbu. Ta je u každého člověka jiná. Používat bezhlavě analgetika, injekční obstřiky nebo rehabilitace je pošetilé. Učím pacienty před bolestí neutíkat. Při terapii bolest u klienta přeměňuji zpět na vitální energii. Nikoliv ji potlačovat, jak je zvykem. Jedna z používaných metod se jmenuje vipasana a má původ v buddhistické meditační praxi. Umožňuje i velkou bolest odstranit během jedné terapie. Velmi často kombinuji léčbu s unikátní metodou spinal touch, která dokáže srovnat páteř a celý pohybový aparát. Tu odborně provádí můj bratr Pavel, který je také lektorem a specialistou na pohybový aparát. Uvedené metody se lidé trpící bolestí mohou naučit prostřednictvím kurzu, který za několik dnů pořádáme. Uskuteční se 14. a 15. července na zámku v Bílovicích nedaleko Uherského Hradiště.

Existuje recept či mast z bylin na uvolnění bolestí pohybového aparátu nebo přímo bylinný lék?

Byliny jsou důležitou součástí terapie. Působí na uvolnění svalového napětí, tupé i bodavé bolesti či neuralgie. Mast z hadího nebo včelího jedu je skvělá i na různé druhy akutních bolestí. Na bolesti zad i kloubů silně zabírají kapsle i mast z peruánské byliny Chuchuhuasi. Vždy léčiva vybírám na základě znalosti, zkušenosti a intuice. Kdo se chce dozvědět více, může napsat na pramenypoznani@gmail.com. (poh)