VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality:těstoviny all amatriciana

Region /SERIÁL DENÍKU/ - Dnešní Itálii, potažmo italskou kuchyni, si gurmánští odborníci jen těžko dokáží představit bez rajčat. „Málokdo si uvědomí, že tato plodina, původem z Jižní Ameriky, se do Evropy dostala díky španělským mořeplavcům až v patnáctém století.

17.2.2012
SDÍLEJ:

Těstoviny all‘ amatricianaFoto: DENÍK/archiv

Vzhledem k podobným klimatickým podmínkám se začala rajčata pěstovat i v jižních zemích Evropy. Italové rajská jablka přidávají snad do všech pokrmů,“ připomíná majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante - Hotel Maxi, a specialista na gastronomii Claudio Rossi. Dodává, že vzhledem k dalším ingrediencím, které se do jídel přidávají, má každý recept svou specifickou chuť a použití „Nejznámější jsou však různé rajčatové omáčky k těstovinám,“ podotkl Claudio Rossi, který pro tento díl seriálu připravil velmi tradiční recept. Tuto pochutinu občas zařadí i do jídelníčku své restaurace. Pokrm má tradici u ovčáků, obyvatel vesnice Amatrice, kteří za dob římského impéria jezdili do Říma přezimovat, a toto jídlo často připravovali. Avšak tehdy ještě k jeho přípravě nepoužívali rajčata.

Porce pro 4 osoby:
½ kg těstovin
150 g vepřových líček
lžíce olivového oleje
bílé, suché víno
6-7 rajčat
špetka peperončína
100 g nastrouhaného ovčího sýru „pecorino romano“
sůl

Příprava: Na pánev nalijeme olej, do zahřátého oleje vložíme líčka nakrájená na kostičky, peperončíno a opražíme. Mírně zalijeme troškou vína. Poté líčka vyndáme na talířek, a do výpeku vložíme nakrájená rajčata bez semínek a bez slupek. Po 2 až 3 minutách přidáme opět líčka a ještě velmi krátce povaříme. Smícháme s uvařenými těstovinami, a na talíři posypeme sýrem.

Doporučení: Čerstvá rajčata zbavíme snáze slupky, pokud je na chvilku ponoříme do vřelé vody. Čerstvá rajčata lze nahradit i loupanými, z konzervy.

Příště: Slávky po Neapolsku


17.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pátek bude horký, víkend přinese rapidní ochlazení s deštěm

Nehoda mezi obcemi Lesnice a Sudkov
1 2

Opilý cyklista nedal přednost. Těžce se zranil

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

Furikův hattrick zajistil Jeseníku výhru nad Bohumínem

Povedenou divizní premiéru před svým publikem v rámci této sezóny mají za sebou jeseničtí fotbalisté. Díky skvěle zvládnuté druhé půli jasně porazili celek Bohumína, hattrickem se blýskl Martin Furik.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení