Grilované ovoce může být delikátní sladkou tečkou za masitými pokrmy z grilu.
„Končící a uhasínající plamen grilu je pro tuto úpravu ovoce ideální. Grilovat můžeme jablka nebo hrušky i exotický ananas,“ popsala Adéla Hendrichová z Chefparade.
Nejjednodušším způsobem, jak grilovat ovoce, je dát jej do alobalu společně s cukrem, kořením a troškou likéru.
„Ovoce můžeme připravit jako špíz nebo ho ve velkých kusech položit na mřížku. Vždy je potřeba jej pocukrovat. Cukr zkaramelizuje a vůně je krásně omamná,“ řekla Hendrichová.
Jako doplněk můžeme použít například lívance, křupavou bagetu či zmrzlinu se šlehačkou.
I sýry se nejsnáze grilují v alobalu.
„Sýry můžeme grilovat pevné i tavené. Například nivu můžeme nadrobit na kousky, aby byla ugrilovaná rovnoměrně. Obecně platí, že jsou lepší zralejší sýry,“ uvedla Hendrichová.
Nejrozšířenějším a nejvhodnějším typem sýru je hermelín. Lze grilovat i tvarůžky. Sýry při grilování potíráme směsí oleje a koření. Můžeme je plnit třeba česnekem nebo cibulí. Celkově platí, že příprava je velmi rychlá.
„Tvrdé sýry se dají nakrájet na kostky a následně je napichujeme na špíz v kombinaci s masem, uzeninou i zeleninou. Specialitou je kozí sýr, který se připravuje nasladko,“ doplnila Hendrichová.
Grilovat samozřejmě můžeme také různé houby, hlívy i žampiony, které jsou následně výborné jako příloha k masu.