VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na medvědí česnek? Zkuste polévku podle šéfkuchaře

Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.

3.4.2017
SDÍLEJ:

Pavel VáclavíkFoto: Archiv Resortu Valachy

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Krémová polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka: „Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme."

Autor: Redakce

3.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Filtr pevných částic.
AUTOMIX.CZ
3

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

O legendární a magické Sanatorce vyšla kniha

Grafička šumperského vlastivědného muzea Michaela Stuchlá je spoluautorkou čerstvě vydané knihy mapující bohatou historii bývalého plicní léčebny, které nikdo neřekne jinak, než Sanatorka.

Fiat po smyku vletěl do fabie, její řidičku vezli do nemocnice

Škodu za čtyřicet tisíc korun způsobil v Zábřehu dvaašedesátiletý řidič, který ve středu 20. září po poledni usedl opilý za volant vozu Opel Astra.

Ženu na chodníku smetlo auto, když stála u branky domu

Šofér hyundaie zřejmě nedával pozor a najel na chodník, kde smetl sedmdesátiletou chodkyni. Náraz ji odhodil na silnici.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení