* Prodávat přes realitní kancelář je zbytečné, ušetřím, když si to zařídím sám
Bezplatné uveřejnění nabídky nemovitosti na několika inzertních serverech přináší ve skutečnosti prodávajícímu více starostí jak užitku. Z 95 procent reakcí na inzerci jde totiž o zprostředkovatele, nikoli o vážné zájemce. Pokud prodávající svěří svou nemovitost přímo realitnímu makléři, ušetří si čas, peníze i starosti. Díky zkušenostem a znalosti trhu je makléř schopen zajistit kvalitně připravenou, placenou a účinnou inzerci. Všechny telefonáty za klienta vyřídí, vyfiltruje skutečné zájemce, naplánuje a zrealizuje prohlídky nemovitosti a následně zajistí celý proces prodeje až po vyřízení daňového přiznání.

* Když budu svou nemovitost inzerovat u více realitních kanceláří, je to pro mě výhodné
Opak je pravdou. V takovém případě se nemovitost pravděpodobně ocitne na několika inzertních serverech a v tiskovinách v různém zpracování, s různými informacemi a rozdílnými cenami. V rámci konkurenčního boje tedy může docházet ke snižování ceny na úkor prodávajícího to znamená, že klient většinou svoji nemovitost prodá přes tu kancelář, která nabídla cenu nejnižší. Často se stává, že kupující ztrácejí o takovou nabídku zájem, jsou zmatení z různých cen a informací a nabídku považují za nedůvěryhodnou.

* Exkluzivní smlouva je pro mě nevýhodná
Výhradní smlouva jasně definuje práva a povinnosti zprostředkovatele k prodávajícímu a běžně se uzavírá na dobu určitou s možností prodloužení. Slouží tedy jako ochrana klienta i realitní kanceláře. Mezi hlavní výhody výhradní zprostředkovatelské smlouvy patří věrohodnost a kvalitní zpracování inzerátu, osobní kontakt s makléřem a transparentnost, kdy jsou jasně stanoveny veškeré podmínky prodeje.

* Realitní kancelář je nejlepší ta, která má nejnižší provizi
V případě výrazně nižší provize je nutné si ověřit a nechat smluvně ošetřit všechny služby, které realitní kancelář ve své provizi zahrnuje (uhrazení právního servisu, zhotovení smluv, úhrada depozitní úschovy, náležitosti s katastrem nemovitostí, vyřízení daňového přiznání…). Volba realitní kanceláře s nejnižší provizí nemusí být vhodná právě proto, že až v průběhu spolupráce klient zjistí, že si některé věci musí uhradit sám, jelikož se k jejich zařízení kancelář nezavázala smluvně.

* Provizi musím realitní kanceláři zaplatit, i když nemovitost neprodám
Realitní kancelář má právo na provizi (a provize je splatná) po ukončení obchodního jednání tedy buď okamžikem uzavření kupní smlouvy mezi prodávajícím a kupujícím, nebo až po přijetí kupní ceny na depozitní účet. Tato informace by měla být realitní kanceláří jasně definována ve zprostředkovatelské smlouvě.

* Zkusíme navýšit cenu prodávané nemovitosti, snížit ji můžeme přece vždycky
Vždy je lepší nastavit při prodeji reálnou tržní cenu. Několikanásobně se tak zvyšuje pravděpodobnost, že nemovitost si najde svého kupce v co nejkratším čase. Při určování tržní ceny nemovitosti je nutné zohlednit všechny možné působící faktory a následně při případném prodeji optimálně nastavit počáteční prodejní cenu. Mezi hlavní faktory je třeba zahrnout zejména: stav, stáří, velikost, možné využití nemovitosti a její vlastnictví. Dále je nutné zohlednit lokalitu a umístění nemovitosti, dopravní dostupnost, bezpečnost okolí a roli hraje také občanská vybavenost.

GALERIE REALIT
Adresa: Jiráskova 647/3, Přerov
Kontakt: Tel.: 777 054 304, prerov@galerierealit.cz
www: http://www.galerierealit.cz/