Podle analýzy provedené mobilním operátorem O2 se tak oproti loňsku počet návštěvníků zvýšil téměř o 10 procent. A více než dvojnásobně přibylo hostů ze Slovenska.

„Již loni jsme považovali návštěvnost za těžko překonatelnou a letošní údaj tak předčil naše očekávání. Zájem lidí jistě umocnilo krásné počasí. Jsme rádi, že i přes tak velký nápor se nám podařilo nabídnout hostům vyšší komfort a pohodovější zážitek, protože jsme po loňsku ještě posílili parkování, kyvadlovou dopravu v údolí, počet krytých míst s posezením i stánků s nabídkou ochutnávek a krajových produktů. Díky bohatší nabídce byly fronty na ochutnávky minimální a nezaznamenali jsme ani žádný problém v dopravě, parkování či organizaci," uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a současně místního Resortu Valachy, který je hlavním pořadatelem.

Karlovský gastrofestival: Akos Sarközi.Zdroj: Archiv Resort Valachy

Karlovský gastrofestival: Akos Sarközi. FOTO: Archiv Resortu Valachy

Na Karlovský gastrofestival pořadatelé nevybírají vstupné. Návštěvnost tak byla zjišťována speciálním měřením s pomocí statistických koeficientů. Podle analýzy nejvíc, celkem 35% lidí, přijelo z „domovského" Zlínského kraje. Ten tak odsunul na druhou příčku loni dominující Moravskoslezský kraj. Z něj do Velkých Karlovic zavítalo 29% hostů. Téměř 15% návštěvníků se zdrželo ve Velkých Karlovicích po celý víkend. „Co nás opravdu překvapilo, byl mimořádně vysoký podíl hostů ze Slovenska. Oproti loňským 17ti letos tvořili celkem 45 procent hostů. Slováci to k nám mají blízko, například z Žiliny jen hodinu autem, navíc je pro ně výhodný kurz eura vůči koruně a na Slovensku stále není tak velká nabídka podobných akcí," dodal Tomáš Blabla.

Karlovský gastrofestival během víkendu nabízel ochutnávky specialit na 13 gastro zastávkách u hotelů a penzionů rozesetých v 3,5 km dlouhém karlovickém údolí Léskové. Pro jejich provozovatele je gastrofestival nejen příležitostí k vytížení ubytovacích a stravovacích kapacit v okrajové turistické sezóně, ale současně možností představit se potenciálním novým návštěvníkům. Vyprodány navíc byly o víkendu nejen všechny ubytovací kapacity ve Velkých Karlovicích, ale plno měla i většina dalších zařízení v okruhu 20 km.

Návštěvníci gastrofestivalu mohli na jednotlivých místech ochutnávat tradiční i méně známé valašské speciality, nabídku zpestřila účast tří podniků z blízkého Rožnova pod Radhoštěm a velký ohlas měla i nová sekce street food s ochutnávkami šnečích, hmyzích, francouzských či brazilských specialit. Nechyběl ani oblíbený mezinárodní farmářský trh s řadou regionálních produktů na sedmi desítkách stánků, což bylo téměř o třetinu víc jak loni, a také řemeslný jarmark. Celkem se tak na akci podílelo na 130 prodejců.

Karlovský gastrofestival: soutěž frgálů.Zdroj: Archiv Resort Valachy

Karlovský gastrofestival: soutěž frgálů. FOTO: Archiv Resortu Valachy

„Největší zájem byl tradičně o valašské frgály, které nabízela jak naše vlastní pekárna, tak i další pekařství z regionu. Za víkend se prodalo na šest tisíc frgálů," prozradil Tomáš Blabla.

Zpestřením gastrofestivalu byla účast hned dvou šéfkuchařů s michelinskou hvězdou. Maďar Ákos Sárközi z budapešťské restaurace Borkonyha připravil Michelinský oběd a Michelinskou galavečeři ve Spa hotelu Lanterna, velkému zájmu se těšila také kuchařská show nového českého „Michelina" Radka Kašpárka z pražského Fieldu.

Během víkendu se uskutečnila také soutěž o nejlepší klobásu, v níž vyhrál amatérský výrobce Jiří Krist z Ratíškovic, a na závěr gastrofestivalu i tradiční soutěž o nejlepší frgál. V ní porotci posoudili šest desítek koláčů a jako nejlepší vyhodnotili makový frgál Mileny Borošové ze sousední obce Karolinka.
Termín příštího 9. ročníku Karlovského gastrofestivalu zatím nebyl vybrán. Ve hře je první nebo druhý říjnový víkend.

www.karlovskygastrofestival.cz