VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola grilování: zeleninu na grilu zvýrazní tymián

Nejen masem živ je člověk u grilu. Pestrost dodává barevná a křupavá zelenina. Jak ji však ugrilovat, aby chutnala a nestala se z ní beztvará hmota bez chuti? Poradíme vám v dnešním dílu seriálu o grilování, který vznikl ve spolupráci se školou vaření Chefparade.

15.8.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Pro grilování je vhodné nakupovat zeleninu tvrdší, aby se pak na roštu nerozpadla nebo neroztekla.

Důležité je také myslet na velikost jednotlivých kusů. Na zelenině, jež propadne grilovacím roštem, si mnoho lidí nepochutná.

Lilek, cuketu a podobné druhy zeleniny je lepší krájet podélně, protože s většími kousky se lépe manipuluje. Ideální tloušťka jednotlivých plátků je přibližně jeden centimetr.

Nejlepší jsou rajčata

Pro grilování se nejvíce hodí rajčata. Ideální jsou pak cherry rajčátka, která se krásně dají napíchnout na zeleninový špíz. Vhodná je také kukuřice, paprika, žampiony a cuketa. Tu je nejlepší nakrájet na silnější plátky a omotat anglickou slaninou.

Nebojte se zeleninu před grilováním naložit do olivového oleje a bylinek. Z těch se hodí takové, které mají hrubší chuť. Například tymián, rozmarýn, oregano nebo saturejka.

Velmi oblíbená a rozšířená bazalka se v tomto případě příliš nehodí, jelikož její chuť je příliš jemná a při tepelné úpravě se vytrácí.

Při samotném grilování je důležité mít pořádně rozpálený gril. Grilování by mělo být velmi rychlé, aby zelenina zůstala stále křupavá a měla příjemně čerstvou chuť.

Rajčata jsou velmi jemná, a proto je důležité nakrájet je před grilováním na polovinu. A to tak, aby rajče nevytékalo. Krájíme tedy tak, že stopka zůstane na jedné straně a druhá půlka je bez ní.

Rajčata následně pokládáme na gril nejprve stranou řezu, a pak otáčíme na druhou stranu. K rajčatům je ideální tymián a mořská sůl.
Krátký čas postačí

U zeleniny (stejně jako u všeho grilovaného) se čas grilování liší. Je potřeba brát ohled na velikost zeleniny a rozpálenost grilu. Obecně platí, že zelenina by na grilu neměla trávit příliš mnoho času.

A co dělat, když všechny dobroty z grilu nestihneme sníst? Musíme kvůli ohřívání porcí znovu rozdělávat a rozpalovat gril?

„Rozhodně je vhodnější pokrmy ohřát na grilu. Dostanou pak onu příjemnou vůni a křupavou kůrku. Nejlepší je samozřejmě vše sníst v den grilování. Úplně nejhorší variantou je ohřívání v mikrovlnce, jídlo totiž ztratí podstatnou část své chuti,“ uzavřel Václav Šulc, kuchař z Chefparade. (sin)

Více receptů na www.vseovareni.cz

VYZKOUŠEJTE:

Grilované brambory s rozmarýnem


Zeleninový špíz s jablky v marinádě



Grilovaný lilek

15.8.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vizualizace tunelu pod červenohorským sedlem z roku 1999
2 6

Tunelem pod Sedlem měly už deset let jezdit auta. Zbyl z něj pouhý sen

Ilustrační foto

Kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka - 34. týden

Debakl. Šumperk dostal sedmičku na hřišti favorita

Zápas, na který budou chtít fotbalisté Šumperka hodně rychle zapomenout odehráli v neděli odpoledne v Polné. Soupeř jim nasázel sedm branek a domácí Daniel Kavka se blýskl hattrickem.

Šumperské ulice roztančil folklor, z Alžíru, Francie i Číny

Umění z Číny, exotika z Alžíru, hudba z Turecka, tanec na chůdách z Francie, nabité hlediště a stovky lidí v ulicích. Takový byl víkend v Šumperku. Do města zavítal již po sedmadvacáté Mezinárodní folklorní festival.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Sulko začalo proti Přerovu parádně, potom se bálo o výsledek

Dvě červené karty a těsnou výhru fotbalistů Sulka nabídlo nedělní klání mezi Zábřehem a Přerovem. Domácí se sice v závěru strachovali o výsledek, ale nakonec první výhru v sezóně uhájili. Viktorie je naopak i po třetím kole bez bodu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení