VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Zapékací misky - ověřená klasika

Zapékací misky nejsou v našich kuchyních žádným nováčkem. Pečicí nádoby z keramiky nebo porcelánu jsou zkrátka ověřenou klasikou, oblíbenou zejména pro svou odolnost, snadnou údržbu a v neposlední řadě i noblesní vzhled.

8.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: www.vseovareni.cz

Proto také existuje mnoho receptů, při nichž můžeme jejich ceněné vlastnosti skvěle využít.

Profesionální kuchaři mají se zapékacími nádobami bohaté zkušenosti. Pečicí nádoby z keramiky a porcelánu jsou nejen krásné, ale především praktické. Ale to věděly už naše babičky.

Odolné a pevné

Nádoby a formy z keramiky a porcelánu jsou vypalovány při teplotách vyšších než tisíc stupňů Celsia a díky tomu vykazují vysokou odolnost a pevnost. Můžete je například vyjmout z mrazáku a vložit přímo do předehřáté trouby, aniž by teplotní šok nádobě ublížil.

Povrch je odolný proti mechanickému poškození, neublíží mu kovové kuchyňské náčiní ani ostrý nůž.

Pečicí nádoby z těchto materiálů umožňují pozvolné pečení, při kterém se pokrm rovnoměrně propéká a může plně rozvinout své aroma. Porcelánové a keramické misky jsou samozřejmě vhodné i do mikrovlnné trouby.

Pro jednoho i pro víc

Také čištění je jednoduché – na hladké glazuře neulpívají nečistoty a snadno se umývá v ruce pod tekoucí vodou i v myčce.

A pokud se jídlo někde připeče, stačí misku na několik minut odmočit ve vodě. Podobné, či dokonce stejné vlastnosti vykazují také zapékací nádoby z varného skla, jejichž další nespornou výhodou je skutečnost, že i bez odkrytí poklice vidíme, jak daleko jsme s pečením dospěli.

Keramické a porcelánové pečicí nádobí lze díky jejich kultivovanému vzhledu použít také při stolování. V malých nádobách určených pro jednu porci můžete podávat čerstvě upečeny moučník, suflé nebo slaný francouzský quiche, ale servírovat lze i ve větších nádobách pro více strávníků.

Tím se navíc napojíte na současný trend, kdy kuchař přinese na společný stůl jednu velkou nádobu s jídlem a strávníci si pokrm sami servírují. Takový rituál pomůže vytvořit příjemnou a přátelskou atmosféru.

Vice inforamací a receptů na: www.vseovareni.cz

Rychlý švestkový koláč z listového těsta

Máte doma zapékací misku a nevíte, jak ji využít? Pokud jste kuchař-začátečník, zvláště oceníte recept na obrácený švestkový koláč. Náplň je na dně nádoby a těsto se překlopí nahoru. Máte jistotu, že se propeče a nerozmáčí šťávou z ovoce.

Pozor dejte jenom při vyklápění koláče – na zapékací ji položte tác, který misku ve všech směrech přesahuje. Pevně chyťte a rychlým pohybem obraťte. Moučník pustí trochu šťávy, ale to není ničemu na škodu. Než koláč vyklopíte, nechte ho trochu vychladnout.

Ingredience
500 gramů listového těsta, litr kompotovaných švestek, 50 gramů másla, 3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, jedno vejce

Postup:
Omyté švestky rozkrojíme na půlky a zbavíme je pecek. Na másle je podusíme dužinou dolů, zasypeme je cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Měkké teplé švestky (včetně šťávy) klademe na dno zapékací misky. Na tenčí placku rozválené listové těsto ořízneme podle tvaru a rozměru misky.

Těsto položíme na švestky, přitlačíme k okrajům misky a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na několika místech ho propíchneme vidličkou, aby těsto mohlo dýchat a nenafouklo se. Pečeme při dvou stech stupních Celsia přibližně po dobu patnácti minut.

Pokud si chceme dopřát luxusnější verzi, můžeme pod švestky přidat opražené mandlové lupínky a porce koláče servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny či husté zakysané smetany. Obojí chuťově pozvedne pár lístků máty nebo meduňky.

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:


Treska s rajčaty


Palačinky zapékané s bešamelem

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
9. července se věnujeme znovuobjevená cizrně.

Martin Šinkovský

8.7.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
40

Vychutnejte si léto s Deníkem a hlasujte o váš nejoblíbenější podnik

Kabelkový veletrh 2016 ve foyer Moravského divadla v Olomouci
8

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Úředníci se opět stěhují, upozorňuje radnice občany

Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy šumperské radnice na náměstí Míru pokračuje další etapou. Úředníky některých odborů čeká další stěhování do náhradních prostor.

I další příprava s nulou, Draci nedali Třebíči ani gól

Podruhé v řadě vyšli šumperští hokejisté v přípravě střelecky naprázdno. V úterním utkání nestačili Draci na účastníka WSM ligy Horáckou Slavii Třebíč, která jim nasázela pět gólů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení