Porotci letos hodnotili 68 koláčů různých náplní, o deset víc než loni. „Dvě třetiny frgálů byly s hruškovou a tvarohovou náplní, z těch častějších se kromě ořechového objevil ještě makový a povidlový. Zajímavostí byl frgál jablečný, zelný a meruňkový, asi poprvé jsme tu měli i jahodový. Vše bylo vynikající, jako porota to máme rok od roku těžší. Sami si doma s oblibou pečeme hruškový frgál, tak dobře vím, jak je to pracné a obtížné,“ poznamenal předseda poroty Ladislav Frgal.

Nejvyšší příčky soutěže vedle vítězného ořechu ovládly tradiční náplně hruška a tvaroh. Porota hodnotila jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. V souladu se zeměpisným označením EU může být jako valašský frgál označován jen koláč vyrobený na území Valašska.

Karlovský gastrofestival
VIDEO: Díky Karlovskému gastrofestivalu jsem poprvé pojídal brouky

Vítězka Anna Šaurová se soutěže o nejlepší frgál účastní pravidelně. V minulosti několikrát zvítězila nebo obsadila jinou přední pozici. „Proč jsem se letos rozhodla zrovna pro ořechový? Navedl mě můj muž, i vnuci ho mají rádi. Peču ho v poslední době častěji, i když je díky ceně ořechů ze všech náplní nejdražší,“ svěřila se 62letá Anna Šaurová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny, nyní má pečení frgálů jako hobby v důchodu. „Je to můj velký koníček, peču pro lidi na objednávku, aby se mi v důchodu nezkrátily žíly,“ dodala se smíchem. A co je podle ní tajemstvím dobrého frgálu? „Recept jsem před lety získala od známé, u které jsem se učila péct, a sama jsem si ho časem ještě trochu vylepšila. Už se podle něj naučila péct dcera a teď se zaučuje vnuk. Tím nejdůležitějším ale podle mě je, aby byl koláč pečený s lásku a radostí. Pak výsledek vždycky stojí za to.“

Ilustrační foto.
NEPŘEHLÉDNĚTE: 11. října vyjdou fotky prvňáčků

Výsledky soutěže o nejlepší valašský frgál:

Anna Šaurová – ořechový
Dagmar Dorňáková – hruškový
Dagmar Zetková – ISS Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí
Miroslava Mrkvová – tvarohový
Petra Orságová - tvarohový

Soutěž frgálů je každoročním vrcholem Karlovského gastrofestivalu. Jeho devátý ročník letos provázelo chladnější počasí než loni, v neděli navíc i deštivé. „I přesto spousta lidí nezůstala doma a přijela si pochutnat, což nás mile překvapilo a potěšilo. Odhadujeme, že nás letos navštívilo na 25 tisíc lidí. Podle prvních reakcí si víkend s regionální gastronomií i přes nepříznivé počasí užili,“ poznamenal ředitel gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na 12 gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, řemeslný jarmark, kuchařské show a další doprovodné programy.

Auto narazilo a převrátilo se přes střechu. Řidič vyvázl bez zranění
Auto narazilo a převrátilo se přes střechu. Řidič vyvázl bez zranění

Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře, který připravil sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie. Letos se obě akce uskutečnily pod taktovkou šéfkuchaře rakouské michelinské restaurace Le Ciel, Toniho Mörwalda. Ten si kromě pracovních „povinností“ nenechal ujít ani procházku festivalovým údolím. „Jsem fascinovaný, kolik hostů jelo takovou dálku a na tak odlehlé místo, aby mohli prožít den ve společnosti dobrého jídla. U nás v Rakousku sice máme také gastronomické festivaly, ale opravdu ne v takovém rozsahu,“ podotkl Toni Mörwald.

Karlovský gastrofestival navíc hostil ještě jednoho michelinského šéfkuchaře - Radka Kašpárka, jenž se návštěvníkům představil s kuchařskou show.

V sobotu také v rámci gastrofestivalu proběhl čtvrtý ročník soutěže o nejlepší klobásu. V ní zvítězil amatérský výrobce Luděk Matyščák, údržbář místního Resortu Valachy, který má vaření jako hobby. „Kvalita klobás jde rok od roku nahoru. Letos jsme tu měli převážně klobásy vepřové, ale objevily se i telecí, hovězí a skopové,“ uvedl Lubor Gášek, majitel pořádajícího Penzionu Pod Pralesem a jeden z členů poroty. „Zvláště na prvních třech místech byly rozdíly v bodování těsné, klobásy byly opravdu vynikající. Ta vítězná zaujala mimo jiné svým tvarem na povrchu, byla krásně „hrčatá“, jak se u nás říká, taková má správná valašská klobása být. A byla i velmi dobře dochucená, všeho koření tam bylo přesně tak akorát,“ popsal Lubor Gášek.

Návštěvníci Valašského ekocentra ve Valašském Meziříčí si v neděli 8. října vyzkoušeli zpracování jablek.
Ve Valašském ekocentru zpracovávali tradiční ovoce

Pětičlenná porota odborníků z oblasti gastronomie a hotelnictví v čele s šéfkuchařem gastro týmu Bidvest Tomášem Avratem vzorky hodnotila anonymně. Body se přidělovaly nejen za chuť, ale také vůni, povrchový vzhled, konzistenci či vzhled nákroje a vypracování, jedním z kritérií bylo i takzvané hodnocení za tepla. Poté, co vzorky posoudila porota, měli možnost ochutnávat i návštěvníci. Tuto příležitost si nenechaly ujít desítky zájemců a klobásy během krátké chvíle zmizely ze stolu.

Výsledky soutěže o nejlepší klobásu:

Luděk Matyščák – vepřová klobása
Petr Valchář – vepřová klobása
David Singer (řeznictví Singer) – klobása Klasik