Podle starosty Mikulovic Romana Šťastného stála za současným příchodem stomatoložky do obce souhra náhod. „Žila v Brně a na Jesenicku si zřejmě našla partnera. Chtěla se přestěhovat a hledala nové působiště. Někde jsme se spolu potkali, slovo dalo slovo a jí i nám to v tu chvíli pomohlo," objasnil Roman Šťastný.

Původní dentista v Mikulovicích ukončil praxi v listopadu 2014. Samospráva se za něj od té doby snažila sehnat náhradu. Jakmile polský tisk zveřejnil informaci, že ordinaci v příhraniční obci může provozovat i polský lékař, se zpoza severní hranice začali ozývat uchazeči.

Velký zájem o místo v Mikulovicích měla zubařka působící v regionu Gdaňsku. V zavedení praxe jí však zabránily byrokratické překážky.

„Zubní lékař z jiného členského státu Evropské unie musí českému ministerstvu zdravotnictví předložit doklad o dosažené kvalifikaci, doložit zdravotní způsobilost, bezúhonnost a prokázat znalost českého jazyka v nezbytném rozsahu," sdělila loni mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Právě zkoušku z češtiny nebyla polská zubařka schopna složit. „Navrhla nám variantu, že by půl roku vykonávala praxi pod českým lékařem a poté by si zkoušku doplnila. Na to však nepřistoupila stomatologická komora," popsal Roman Šťastný.

Od srpna bude ordinaci v Mikulovicích provozovat Alena Šedová. Znovuzavedení praxe pro ni nebude úplně jednoduché. Řada pacientů původního stomatologa se již přeregistrovala k lékařům v Jeseníku či Zlatých Horách.

„Je ale spousta lidí, kteří problémy se zuby neměli. Také starší lidé mají problém někam dojíždět. Poptávka určitě bude. Pokud bude mít lékařka dobré reference, lidé se k ní budou vracet," domnívá se Roman Šťastný.