To, že nový papež je vybraný, oznámil tisícům lidí na Svatopetrském náměstí, několik minut po sedmé hodině večerní bílý dým nad Sixtinskou kaplí.

Stal se jím sedmasedmdesátiletý Jorge Mario Bergoglio z Argentiny. Zvolil si jméno František.

Takzvané konkláve začalo v úterý večer, nejvyššího pontifika vybralo v pátém kole tajné volby.

„Nového papeže vítám a přijímám jako Boží dar. I když ho osobně neznám, věřím, že právě on je Bohem vybrán k tomu, aby vedl světovou církev, a že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky," komentoval ve středu večer volbu kardinálů olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Jméno František je pro něj překvapením, neboť se na papežském stolci vyskytuje poprvé.

„Nevíme, po kterém ze světců tohoto jména bylo vybráno, protože je však nový papež jezuita, domnívám se, že jde o sv. Františka Xaverského, velkého jezuitu a misionáře. Jeho odkaz a misijní zaměření mohou být pro dnešek velmi podnětné," poznamenal moravský metropolita.

„Svatému otci přeji, aby našel mnoho spolehlivých spolupracovníků, a to nejen v Římě, ale i mezi věřícími až na samém konci světa, myslím tím i v té nejposlednější farnosti. Všichni se můžeme zapojit do budování společenství víry s novým papežem," doplnil Jan Graubner.

VÍCE: Papežem se stal Argentinec, bude se jmenovat František