Do pátečního večera se v galerii protočily desítky tisíc lidí, odhad počtu návštěvníků odpovídá zhruba polovině obyvatel města.

„Odhad je tak pětačtyřicet tisíc. Přesná čísla budou v neděli," sdělil  mluvčí Šantovky Juraj Aláč vpodvečer prvního dne otevření.

Zájem ráno ucpal příjezd 

Před devátou ráno, kdy nákupní centrum poprvé otevřelo, postávaly před vchody skupinky o desítkách lidí. Ucpaná však byla příjezdová cesta od Velkomoravské ulice.

„Zmatky a jen zmatky. Chápu, že je to první den, ale myslím, že to podcenili. Na příjezdu od Velkomoravské dopravu nikdo neřídí. Garáže se otevřely pozdě," řekla Ludmila Majerová, která do obchodního centra zamířila z Dolan u Olomouce. „Přijela jsem proto, protože dcera tady pracuje a tak jsme se chtěli podívat, jak nákupní centrum vypadá," doplnila žena.

Doprava na příjezdové cestě ke Galerii Šantovka se po prvotním návalu uklidnila. Před desátou hodinou ranní byly v budově stovky lidí. Největší zájem je o supermarket Interspar, obchod s oblečením H&M a fronta zákazníků čeká u elektra, které si připravilo slevy.

"Hodlám tady strávit celý den, přijela jsem kvůli Darince a dalším," směje se jednadvacetiletá Alžběta Mrňková z Hluboček, která do Olomouce vyrážela v sedm ráno tedy dvě hodiny před otevřením galerie.

"Mrakodrapy mezi chrámy nepatří"

Protest odpůrců plánované výškové stavby v areálu Šantovky

Protest odpůrců plánované výškové stavby v areálu Šantovky. Foto: DENÍK/Veronika Kolesárová

Ani v odpoledních hodinách přívaly příchozích nepolevovaly, spíše naopak. Někteří očekávají, že prvotní zájem během několika dní opadne.

„Potrvá tak dva, možná tři týdny," myslí si zaměstnanec jednoho z obchodů, který si však kvůli obavě ztráty zaměstnání nepřál zveřejnit jméno.

Lidé přicházejí z různých důvodů, zejména pak ze zvědavosti, ale také kvůli "otevíracím" akčním nabídkám mnoha obchodů.

A k Šantovce v pátek dorazili nejen příznivci nového nákupního centra.

Kolem patnácté hodiny před vstupem z pěší lávky rozbalila transparent s nápisem „Mrakodrapy mezi chrámy nepatří" trojice odpůrců výstavby nové výškové budovy v areálu Šantovky.

Třetí olomoucký "mrakodrap" má být 75 metrů vysoký s asi čtyřmi sty bytů. Záměr investora nedávno posvětili památkáři z olomouckého magistrátu, na rozdíl od stanoviska kolegů z Národního památkového ústavu.