VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Klasické švédské masové koule s brusinkami

Střední a východní Morava /SERIÁL DENÍKU/ - Domácí masové koule s brusinkovou omáčkou jsou symbolem švédské kuchyně. Připravit si je můžete i vy doma. Když překonáte zdánlivě složitou přípravu, odmění vás netradiční a návykovou chutí. Potěšte přátele nebo rodinu zcela netradičním a autentickým receptem!

3.5.2014
SDÍLEJ:

Švédská kuchyně: masové koule s brusinkami.Foto: DENÍK/archiv

Zmínka o masových koulích se poprvé ve švédsky psaných knihách objevuje roku 1754, tehdy však byly spíše specialitou nedostupnou běžnému lidu. Výrazně se rozšířily s vynálezem mlýnku na maso. Masové koule jako tradiční součást kuchyně pochopitelně nejsou omezeny na Skandinávii. Jsou součástí italské, německé i české kuchyně.

Masové koule s brusnicovou omáčkou jsou však tradiční součástí švédské kuchyně. Jelikož je poněkud obtížné sehnat brusnicové plody či džemy u nás, vystačíme si s běžnými brusinkami.

Nejdříve si připravte brusinkovou omáčku. Do hrnce s hluboký dnem nalijte deci vody, přidejte brusinky, citronovou šťávu a kůru a přiveďte k varu. Poté oheň ztlumte a asi 15 minut vařte na mírném ohni. Mezitím namočte strouhanku v mléce, alespoň na třicet minut, než strouhanka mléko nasaje. Jakmile začnou brusinky pukat, přidejte cukr krupici a vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Bude-li omáčka příliš kyselá, přidejte cukr, ale ne moc abyste nepřebili brusinky a citron.

A nyní na masové koule. Na pánvi rozpusťte trochu másla, osmažte cibulku a přidejte nové koření. Cibulku přimíchejte ke strouhance nasáté mlékem. Přidejte maso, vejce, sůl, pepř a řádně promíchejte. Vytvořte koule o velikosti většího vlašského ořechu. Na pánvi roztopte polovinu zbývajícího másla s trochou oleje. Přijdete masové koule a smažte do zlatova. Poté nechte masové koule trochu vychladnout. Zbývající máslo a olej rozehřejte na pánvi, přidejte mouku, dokud nenabere zlatavé barvy. Vyjměte pánev z ohně a přilívejte hovězí bujon, pečlivě míchejte s každou přidanou várkou. Položte pánev zpět na oheň a přiveďte k varu. Přidejte zakysanou smetanu. Uberte oheň, přidejte masové koule, pánev přikryjte a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte trochu kopru a podávejte s připravenou brusinkovou omáčkou. Nejlepší jsou masové koule se šťouchanými brambory nebo těstovinami. Dobrou chuť, aneb se Švédy: Smaglik Måltid!

Ingredience: Brusinková omáčka: 500g brusinek, citronová šťáva, citronová kůra, 150 g cukr krupice.
Masové koule: 50 g másla, 1 najemno nakrájená cibule, nové koření, 100 g čerstvé - nejlépe tmavé - strouhanky, 150 ml mléka, 0,5 kg mletého hovězího a 0,5 kg vepřového masa, vejce, sůl, pepř, lžíce slunečnicového oleje, lžíce mouky, 400 ml hovězího bujónu, 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru, zakysaná smetana.

Autor: Redakce

3.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Po neznámé ženě, která si vyzvedla na padělaný recept léky ve dvou lékárnách v Přerově, pátrají nyní policisté.
2

Na padělané recepty si vyzvedla léky, pátrá po ní policie

Pěstujeme olivy

Podvodník vzal zálohu, ale stroj nedodal

O padesát tisíc korun připravil podvodník důvěřivého muže, který mu skočil na špek – odpověděl na fiktivní inzerát.

Řídil opilý, autem najel do zdi

Téměř tři promile alkoholu v krvi měl řidič, jehož cesta osobním vozem skončila u betonové zdi jesenického supermarketu.

Na Borůvkové hoře se znovu sejdou disidenti

Byla to utajovaná a výjimečná akce. Na Borůvkové hoře se v srpnu 1987 setkali čeští a polští disidenti. Po třiceti letech se někteří z nich na pohraniční kopec nad Javorníkem dostaví znovu. V sobotu 19. srpna se zde koná vzpomínková akce. Účast přislíbili Petr Uhl, Anna Šabatová nebo Ján Čarnogurský.

Startuje podzimní TIP liga. Vyhrajte sud plzeňského!

Populární tipovací soutěž čtenářů Deníku s názvem Tipliga znovu startuje! V tištěném vydání svého Deníku najdete už ve středu soutěžní kupon pro první kolo oblíbené hry, v níž se tipují především zápasy krajských a okresních fotbalových soutěží. Celkový vítěz vyhraje v listopadu sud piva z plzeňského pivovaru. Pojďme si připomenout, co TIP liga je a jak se hraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení