Na hlučnou skupinku mladých lidí bavících se u obchodu s potravinami, telefonicky upozornili občané. Strážníci zjistili, že dvanáctiletá a čtrnáctiletá dívka mají v sobě kolem promile alkoholu. „Dívkám alkohol podali dva mladíci, kteří jsou již starší osmnácti let. Za tento přestupek jim byla uložena bloková pokuta,“ informoval ředitel šumperské městské policie Zdeněk Dočekal.

Již druhý den se o případu dozvěděli sociální pracovníci radnice. Kdyby se to stalo loni, o opilých děvčatech by se dozvěděli mnohem později. Urychlené předání informace totiž umožnil systém včasné intervence.

Projekt ministerstva vnitra je určený k rychlému získávání údajů o přestupcích a trestných činech páchaných dětmi. Sociální pracovníci šumperské radnice jej odstartovali na počátku roku.

V Olomouckém kraji se kromě Šumperka zapojily také radnice v Zábřehu a Mohelnici. Postupně by systém měla začít využívat všechna města v Česku. „Dříve se k nám informace týkající se mládeže dostávaly někdy i s několikatý­denním zpožděním. Pokud si pak sociální pracovník dítě pozval k pohovoru, to si již ani kvůli časovému postupu neuvědomilo, že se něčeho špatného dopustilo. Nyní se mohou přestupky řešit brzy, rychlá reakce sociálních pracovníků má velký smysl,“ vysvětlila Lubica Hanáková z odboru sociálně právní ochrany dětí a mládeže šumperské radnice.

Postupně se do Systému včasné intervence zapojí kromě městské a republikové policie také školy, nemocnice a dětské obvodní ordinace. Díky informačnímu propojení institucí mohou sociální pracovníci věnovat více pozornost signálům o rizikovém chování dítěte nebo o prostředí, v němž dítě vyrůstá.

Systém včasné intervence umožňuje i včasné odhalení případů týrání a zanedbávání dětí. Ze zástupců jednotlivých institucí byl vytvořen tým pro mládež, který se schází a řeší společné problémy.

Na Šumpersku policisté loni řešili sedmadvacet trestných činů, kterých se dopustili děti do patnácti let. Mladistvých pachatelů ve věku od 15 do 18 let bylo usvědčeno 134. Nejčastějšími delikty jsou krádeže, záškoláctví, stále častěji se ale také jedná o držení a výrobu drog.