Kolem budovy se válí odpadky a zničený nábytek. Z interiéru zloději vytrhali elektroinstalaci, vybourat se pokusili i masivní ocelový krb. V místnostech leží hromady zdevastovaných věcí.

„Byli jsme nemile překvapeni, vypadá to tu strašně. Dá se pochopit, že provoz asi někdo finančně neutáhl, ale aby byl až takový nepořádek kolem relativně pěkné rozhledny, to je škoda," řekl Lukáš Gwust, který pobývá na rekreaci v blízké vesnici.

Objekt podle údajů v katastru nemovitostí vlastní společnost Deneta z Karlovarska. Ta je od letošního února v konkursu. Patří jí mimo jiné i ruiny budov na ulici Generála Svobody naproti poště v Šumperku. Nedávno ustanovený insolvenční správce firmy uvedl, že na konci července s policií dohodl častější kontroly rozhledny.

Zkáza nenechala chladným ani místopředsedu Klubu přátel rozhleden Pavla Gejdoše, který v otevřeném dopise zastupitelstvu Lanškrouna vyzval vedení města a zastupitele, aby se pokusili zjednat nápravu. „Zvažte odkup objektu z konkurzní podstaty a jeho provozování, znovuotevření rozhledny turistům a milovníkům výhledů," žádá Lanškrounské Klub přátel rozhleden.

Situací na známém výletním místě mezi Zábřehem a Lanškrounem se opakovaně zabývali lanškrounští radní i starostové ze Svazku obcí Lanškrounsko. Ten se chce pokusit o odkoupení objektu.

„Na posledním jednání Svazku obcí Lanškrounsko bylo třináct ze třinácti starostů pro, abychom se zabývali tím, pokud budou podmínky optimální, jak získat rozhlednu Lázek do majetku svazku," uvedl pro agenturu ČTK lanškrounský starosta Radim Vetchý. „Je to známé místo a dovedu si představit, že se obnoví provoz rozhledny a občerstvení," doplnil.

Rozhodujícím faktorem je prodejní cena. Ta však zatím není známa. Znalec hodnotu chaty s rozhlednou včetně přilehlých pozemků odhadl na 831 tisíc korun.

Příkladem úspěšně obnovené rozhledny je Kramářova chata s vyhlídkovou věží na nedalekém Suchém vrchu. Několik let uzavřenou a požárem zničenou nemovitost zakoupila v roce 2009 firma CVS Žamberk. S její obnovou začala v březnu 2011 a v červenci následujícího roku ji slavnostně otevřela. Atraktivní turistický cíl navštíví od té doby každoročně několik desítek tisíc lidí.