„Pachatel překonal heslo k facebookovému profilu dvaadvacetiletého muže ze Šumperka. Potom jeho jménem oslovil přátele s žádostí finanční výpomoci a zaslání čtyřicetikorunové částky. Na žádost zareagovala pětadvacetiletá žena a čtyřiadvacetiletý muž," uvedl krajský mluvčí policie Josef Bednařík.

Oba si na základě pokynů podvodníka stáhli a vyplnili formulář k provedení transakce, při této operaci ovšem také poskytli údaje svého elektronického bankovnictví včetně přístupových hesel. Majitelka účtu zanedlouho zjistila, že jí někdo z konta vysál 12 tisíc korun.

„Stejnou věc zjistil i druhý poškozený, který přišel o deset tisíc korun," doplnil Josef Bednařík.

Pachateli hrozí za neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný převod financí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.

Policie upozorňuje uživatele internetového bankovnictví, aby byli při převodech obezřetní a v případě podezření kontaktovali banku nebo policii. Lidé by do žádných formulářů neměli vyplňovat přístupová hesla a další údaje, které se týkají jejich účtu a rozhodně by neměli přeposílat textové zprávy ze své banky na jiná telefonní čísla.