Z osudného večera, kdy měl matku několika ranami nožem usmrtit, si prý moc nepamatuje. Společně od dvou hodin odpoledne popíjeli až do pozdního večera vodku. „Vypili jsme asi dva litry, pak už si na nic nepamatuji. Když jsem se probral, našel jsem rozbité dveře do kuchyně. Matka tam seděla na zemi a nekomunikovala. Zavolal jsem záchrannou službu. Lékař mi pak řekl, že už nežije. Nemělo se to stát," řekl Rudolf Kebrdle s tím, že kromě alkoholu holdoval také marihuaně a pervitinu.

Do zaměstnání v posledních letech nechodil. Nějakou dobu pobýval mezi zábřežskými bezdomovci, po čase se vrátil domů. „Nepobíral jsem žádné sociální dávky, živila mě ona. Soužití s ní bylo složité. Denně se opíjela a pak mě urážela, navážela se do mě a vytáčela mě. Jednou jsem rozbil celý obývák a skončil na záchytce," vzpomínal třicátník.

Hluk z bytu zaslechli loni před Štědrým dnem také sousedé. Slyšeli zvuk tříštícího se skla a rány do dveří a nábytku. „Bývaly tam časté šarvátky a hádky, oba hodně pili. Tehdy jsem slyšela také hlasitou hudbu. Potom matku několikrát volal a pak byl potichu. Postupně přijela záchranná služba, policie a kriminálka," vzpomněla jedna ze sousedek. Problémy v rodině se podle ní vlekly celá léta. „Nepřála bych takové dětství nikomu. Matka děti v noci budila, musely jí nalévat a nosit alkohol. Dcerku uprostřed noci vyhodila před dveře bytu. Vůbec to s ní neměli jednoduché," poznamenala žena středního věku.

Složité rodinné poměry neskrývala ani sestra obžalovaného, která se s rodinou v posledních několika letech nestýkala. „Od mých pěti let matka pila alkohol a denně nás bila. Kupovala si sedm litrů rumu týdně. V opilosti bývala agresivní, urýpaná a zlá. O tom, co se u nás doma děje, tehdy věděli sousedi i sociálka. Příbuzní se o mě a bratra s matkou soudili, ale zůstali jsme u ní," řekla mladá žena.

Znalci z oboru soudního lékařství popisovali bodnořezná zranění hrudníku, která tehdy šestapadesátiletá žena utrpěla, jako vážná. „Poranění jí způsobila druhá osoba, pořezané měla také paže, předloktí a prsty na ruce. Útok byl veden nejméně střední intenzitou, oběť se aktivně bránila," sdělil znalec s tím, že příčinou smrti bylo vykrvácení.

Psychiatr u obžalovaného nezjistil žádnou duševní chorobu, mladík je však podle něj závislý na alkoholu a potřebuje protialkoholní ústavní léčbu. „Matku v minulosti opakovaně napadl, dostala od něj několikrát pěstí. Také ona na něj ale dříve zaútočila. Zčásti si za to, co se nakonec stalo, mohla sama, protože ho vyprovokovala," poznamenal znalec. Psycholog uvedl, že žena zanedbávala péči o děti a psychicky je týrala.

Podle obžaloby měl mladík 23. prosince 2013 ve večerních hodinách v opilosti a v hádce rozbít prosklené dveře z předsíně do kuchyně. Pak měl matku, která se před ním do kuchyně ukryla, zranit několika ranami nožem na hrudníku, pažích, rukou a prstech. Žena kolem desáté hodiny večer vykrvácela. Podle znalců mohla poranění přežít, pokud by jí byla včas poskytnuta lékařská pomoc. Obžalovanému hrozí za vraždu trest od 10 do 18 let vězení. Konečný verdikt padne u Krajského soudu v Olomouci v polovině září.