Podle obžaloby Petr Fila přerušil veškeré kontakty s rodinou, známými i úřady, přestal se prokazovat doklady a byl dvacet let nezvěstný. „Byl jsem hodně zadlužený," uvedl u soudu Petr Fila a dodal, že svým zmizením chtěl ušetřit rodinu finančních problémů. Domníval se, že manželce i dětem pomůže jeho matka, která vždy rodinu hmotně podporovala. Z podvodu se obžalovaný vinen necítí, svými doklady se údajně vždy prokazoval, například při silničních kontrolách. Spletitý případ soud zatím nerozlouskl, líčení bylo odročeno na 22. října.

Jiří Fila, tehdy ještě jménem Petr Pleskot, zmizel v roce 1994, kdy mu bylo téměř pětadvacet let. Snažil se patrně vyhnout nástupu do vězení za majetkovou trestnou činnost. Celou dobu žil v České republice, dlouhá léta se skrýval pod falešnou identitou v malé vesničce na Vsetínsku. Nikde oficiálně nepracoval a přivydělával si brigádami. Muž byl nejdříve prohlášen za nezvěstného. V roce 1997 byl v nepřítomnosti s manželkou rozveden. Její dcera pak v plnoletosti požádala soud, aby otce prohlásil za mrtvého. Jinak by s bratrem neměla nárok na sirotčí důchod.

Až loni v lednu si Petr Pleskot na jesenické radnici vlastním jménem zažádal o občanský průkaz.

„Před pěti lety muž začal vystupovat pod cizí identitou, kterou si vypůjčil od člověka, kterého znal z minulosti. Zřejmě kvůli vyhlášené amnestii se muž pokusil získat svoji pravou totožnost zpátky," sdělila tehdy mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Poté, co muže identifikovali příbuzní a jako důkaz byla přeložena i analýza DNA, jesenický soud jeho prohlášení za mrtvého zrušil. Petr Pleskot si pak změnil příjmení, údajně kvůli zájmu médií.