Kauza se týkala hotelu Sport, který měla v pronájmu firma Jirdos. Ta léta neplatila faktury za energie a nakonec zkrachovala. Šumperský soud uznal bývalého ředitele PMŠ vinným z toho, že pohledávky nevymáhal důsledněji. Celkem se jedná o částku kolem čtrnácti milionů korun, velkou část sumy ovšem činí penále.

„Proti rozhodnutí odvolacího soudu je přípustný mimořádný opravný prostředek, a to dovolání,“ uvedl mluvčí krajského soudu Michal Renda.

Proti rozsudku šumperského soudu se ale odvolalo také nové vedení PMŠ, které chtělo aby součástí rozsudku byl také výrok o náhradě škody. Tedy přesná částka, která by se po bývalém řediteli měla vymáhat. Krajský soud ovšem tento požadavek smetli ze stolu a městskou firmu odkázal do samostatného civilního řízení.

„Nyní si necháme zpracovat právní rozbor, který by měl potvrdit oprávněnost našeho požadavku o vymáhání škody. Je to složitá věc, protože zde již nabíhají nemalé soudní poplatky a my se musíme chovat jako řádní hospodáři,“ konstatoval předseda představenstva PMŠ Tomáš Spurný.

Historická jízda vlaku mezi Moravskou Třebovou a Hanušovicemi 8.7.2017.
Do Hanušovic přisupěla parní lokomotiva Ušatá

Kauza hotelu Sport vyšla najevo v roce 2014, kdy se ukázalo, že se neplacené pohledávky za energie přelévaly z roku na rok a předlužený provozovatel hotelu, společnost Jirdos, skončila v insolvenci. Skupina zastupitelů záhy podala trestní oznámení a po déle než roce vyšetřování policie obvinila bývalého ředitele PMŠ Šperlicha.

Členové statutárních orgánů, z nichž někteří působí ve vedení města, vystupovali u soudu pouze v roli svědků. Luděk Šperlich se tehdy u soudu hájil tím, že o uhrazení dluhů s firmou Jirdos opakovaně jednal, ale ze schůzek neexistují písemné záznamy.

Rovněž argumentoval tím, že z titulu své ředitelské funkce neměl pravomoc dlužné částky vymáhat soudní cestou. Za porušení povinností při správě cizího majetku okresní soud Luďka Šperlicha odsoudil k dvouletému trestu s třicetiměsíční podmínkou. Zamítnutím odvolání ze strany krajského soudu se tento rozsudek stal pravomocným.

Ubytovnu Sport s restaurací nyní vlastními silami provozují Podniky města Šumperka, jiného nájemce se po firmě Jirdos už najít nepodařilo. Provoz je totiž kvůli energetické náročnosti objektu ztrátový, takže ho město musí dotovat. Radnice ovšem nechce, aby hokejové oddíly i fanoušci přišli o zázemí a budovu plánuje zrekonstruovat.

Ilustrační foto
Staroměstsko spojila s Polskem autobusová linka, jezdí zdarma