„Třiatřicetiletý muž a dvacetiletý mladík způsobili škodu přibližně za 314 tisíc korun. Oba jsou známí recidivisté,“ uvedl šumperský kriminalista Milan Pospíšek. Muži se například dvakrát vloupali do bludovského podniku Agrega, kde odcizili větší množství měděného drátu. Kov pak prodávali ve sběrných surovinách. Právě doklady ze sběrny policistům posloužily jako důkaz.

Drzost zlodějů neznala mezí. Oba již totiž byli obviněni za předchozí krádeže a čekal je soud. V trestné činnosti ovšem pokračovali dále. Soudci již tentokrát došla trpělivost a staršího z mužů poslal do vazby.

S krádežemi kovů na Šumpersku se policisté setkávají téměř denně. Z domů i veřejných budov mizí měděné okapy a parapety, z firemních skladů kovové součástky.

Zloděje neodradí žádná hmotnost, v několika případech se ztratily metráky kovového materiálu. Sběrny surovin policisté navštěvují často, dosud se ale nepodařilo v žádné prokázat, že by zaměstnanci vědomě vykupovali nakradený materiál.

„Loni jsme vyšetřovali pouze jednoho majitele sběrny, který kovy vykupoval velmi nestandardním způsobem. Fungoval prakticky ve dne v noci. Majitel sběrny nakonec obviněn nebyl, ale jeho postup s ním řešil živnostenský úřad,“ dodal Pospíšek.

Podle kriminalisty Petra Koláře krádeže kovů představují klasickou ukázku sociální kriminality. Pachateli jsou zpravidla lidé na pokraji společnosti, kteří žijí ze dne na den, získané peníze většinou použijí na nákup alkoholu.