Jak první se na policii obrátil šestapadesátiletý občan Vápenné. Oznámil, že od pátku 11. srpna pohřešuje svou osmdesátiletou matku.

„Naposledy jí viděl ráno, když jí probudil, aby si vzala prášky. Od té doby jí nemohl nikde najít. Jedná se o seniorku se zdravotními problémy,“ uvedla mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Kromě policistů se do pátrání zapojili také místní dobrovolní hasiči a také jedenáct zaměstnanců obce.

„Podobnou akci nepamatujeme. Je je potěšitelné, že se pomoci snažila řada lidí. Hrozilo, že vesnici budeme pročesávat v rojnicích, ale paní se zhruba po dvou hodinách našla. Byla schovaná v kůlně, nedaleko od svého bydliště. Majitelé pozemku neměli ponětí, že se tam nachází,“ řekl starosta Vápenné Leoš Hannig.

Provoz na výpadovce v Šumperku u hřbitova.
Na silnicích regionu strmě přibývá aut

Podle policie si seniorka sice žádný úraz nepřivodila, ale byla silně dezorientovaná, což zřejmě souvisí s její zdravotní diagnózou.
Po pětašedesátiletém důchodci policisté pátrali v neděli 13. srpna večer. Z komunity pro léčbu závislostí v Bílé Vodě odešel na procházku v odpoledních hodinách.

Podle personálu prý muž vždy v minulosti nemířil nikam daleko a z vycházky se vždy do dvou hodin vracel zpátky. Tentokrát tomu tak nebylo a personál policii zalarmoval až po delší době. Vzhledem k tomu, že Bílá Voda leží v těsné blízkosti hranic, do hledání se zapojili i polští policisté. Ti také seniora našli ve dvacet kilometrů vzdáleném Otmuchově.

Během letních měsíců nejsou případy pátrání po pohřešovaných lidech ojedinělé, často se jedná také o zbloudilé houbaře. Velkou akci podnikli záchranáři jesenické Horské služby spolu s policisty před několika týdny. Jednaosmdesátiletý turista se ztratil v lokalitě Dolní Morava, když se sám vydal pěšky od rozhledny Stezka v oblacích dolů, zatímco ostatní účastníci zájezdu jeli lanovkou. Po nezvěstném muži pátral i vrtulník.

Turista se ale nakonec záchranářům sám telefonicky ozval. Když totiž zjistil, že jeho zájezdový autobus z Dolní Moravy odjel, vydal se domů do Kolína vlakem. Telefon s sebou na výletě neměl, zapomněl si ho doma. 

Nehoda mezi Oskavou a Libinou.
Dívka vystoupila z autobusu, pak jí srazilo auto