Za něj byl dnes již bývalý duchovní před pěti a půl lety odsouzen, loni v listopadu však soud povolil obnovu řízení. Objevili se totiž svědci, kteří tvrdí, že si chlapec vše vymyslel.

U středečního líčení zazněla výpověď Anny Voráčové. Popsala klíčový Silvestr 2013, kdy k ní mladík přišel. „Tomáš mě požádal o pomoc. Říkal, že je zoufalý a má výčitky svědomí, že otci Adamovi ublížil. Řekl, že to, z čeho ho obvinil, se nezakládá na pravdě. Že to byla pomsta, protože otec Adam přestal jejich rodinu financovat,“ řekla svědkyně.

Když však měl následně mladý muž učinit pro církevní úřady oficiální prohlášení o křivém obvinění kněze, podle Anny Voráčové otočil s tím, že nic neřekne.

Adam Stanislav Kuszaj u soudu v Jeseníku.
Kněze odsouzeného za pohlavní zneužívání čeká nový proces

Bývalý ministrant Tomáš O. však prohlásil, že si svědkyně vymýšlí a roznáší fámy. „Já jsem svou výpověď nezměnil. Stojím si za tím, co je pravda, a za starým rozsudkem,“ řekl. Před soudem musel znovu popisovat události, které se mezi ním a knězem měly stát. „Je to strašně náročné, za tu dobu se mi už něco vykouřilo z hlavy,“ dodal.

Podle obhájkyně exduchovního Adama Kuszaje Zuzany Kožnárkové soud naznačil, že by měl být doplněn původní psychologický posudek ministranta. „S velkou pravděpodobností navrhneme revizi posudku, protože s tím původním se absolutně neztotožňujeme. Budeme také trvat na výslechu svědků, kteří vedli k obnově řízení,“ řekla právnička z kanceláře Olgy Hudcové.

Ilustrační foto.
Svlečeného mladíka nepustili do rychlíku, pohoršoval na nádraží

Podle původního rozsudku z listopadu 2011 duchovní osahával tehdy šestnáctiletého chlapce, a to nejméně od března do června 2009. Takové jednání Adam Kuszaj popřel. Soudce jej však uznal vinným a uložil mu podmínečný trest a tříletý zákaz práce s mládeží. V roce 2013 mu trest prominula prezidentská amnestie.

Adam Kuszaj byl kvůli případu zbaven kněžského úřadu. V současnosti u soudu vystupuje v roli obžalovaného. Původní rozsudek byl v rámci obnovy řízení zrušen. Sám se až do vynesení nového verdiktu nechce k celé věci vyjadřovat.

Něhoda na křižovatce ulice Šumperské a 28. října v Jeseníku
Řidička nedala přednost, rozbila tři auta