U Krajského soudu v Olomouci v pondělí vypovídal jeden z poškozených bezdomovců. Přestože v přípravném řízení na policii popisoval, že na něj loni v červnu zaútočili oba obžalovaní, u soudu neustále zdůrazňoval, že ho po celou dobu bil jen Ondřej Ivaník. „Vracel jsem se z nákupu a oni na mě čekali ve vysoké trávě. Za všechno může Ivaník, ten druhý jen stál vedle něj a nic nedělal. Dostal jsem rány pěstí a kopance, pak mi sebrali 1 700 korun," popisoval v soudní síni přepadený senior.

Mladíci útočili společně

Jeho známý, také bezdomovec, kterého stejná dvojice přepadla loni v červnu hned dvakrát po sobě, v mezičase zemřel. (Na jeho úmrtí ale neměla zranění, která utrpěl při loupežném přepadení vliv). Podle státního zástupce se však podařilo s naprostou jistotou prokázat, že na oba bezdomovce vždy zaútočili mladíci společně. „Domnívám se, že jde o účelovou výpověď a poškozený ji změnil náhle pod nějakým tlakem. Útok obžalovaných byl brutální a navíc zaměřený na osoby starší šedesát let. Násilím na jiných se snažili zajistit si přivýdělek," poznamenal žalobce a pro Romana Praženku navrhoval trest okolo šesti až sedmi let, pro osmkrát trestaného Ondřeje Ivaníka žádal osm až devět let za mřížemi.

Senát se s jeho návrhy téměř ztotožnil. Dvaadvacetiletého Romana Praženku poslal do vězení na šest let a osmadvacetiletého Ondřeje Ivaníka na osm let. Oba muži musejí společně zaplatit téměř 33 tisíc korun za léčbu zraněného muže a dalších několik tisíc jako náhradu způsobené škody. Mladíci shodně svých činů litovali a žádali o propuštění z vazby, čemuž ale soud nevyhověl. „Zbaběle napadli lidi staršího věku, kteří byli slabí a bez domova. Zvolili si velmi snadné oběti, brutálně je ztloukli téměř pro pár korun. Jednomu z nich poranili slezinu a způsobili tím těžkou újmu na zdraví. Co jiného mohou za svůj čin čekat," poznamenal předseda senátu Eduard Ondrášek po vynesení rozsudku s tím, že mladíkům hrozily tresty od pěti do dvanácti let vězení.

Státní zástupce i obhájci obžalovaných si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

První přepadení: směrem k Bratrušovské ulici

První loupežné přepadení se stalo 1. června 2013 u cesty v Zemědělské ulici ve směru k Bratrušovské ulici v Šumperku. Mladíci společně napadli bezdomovce. Bili ho klackem do temene hlavy, kopali do ramen, udeřili vidlemi do nohou a ohrožovali nožem. Sebrali mu švýcarské hodinky, plynové bomby s vařičem a peníze. Muž utrpěl zlomeniny, zhmožděniny, krevní výrony po celém těle, otřes mozku a tržnou ránu. O necelé dva týdny později ho dvojice přepadla znovu. Udeřili ho dřevěnou tyčí do hlavy a krku a sebrali mu 4 500 korun, slevovou kartu na nákup léků, mobilní telefon a občanský průkaz.

Druhého bezdomovce mladíci napadli 9. června 2013 na travnatém místě ve směru ze Zemědělské k Anglické ulici v Šumperku. Seniora vracejícího se z nákupu povalili na zem, bili pěstmi a kopali do hrudníku, břicha, ramenou a nohou. Ukradli mu tašku s nákupem a hotovost 1 700 korun. Osmkrát trestaný Ondřej Ivaník se brutálního loupežného přepadení dopustil necelé tři měsíce po podmínečném propuštění z vězení. Podle znalců je resocializace obou pachatelů obtížná.