„Na základě operativně zjištěných informací naši příslušníci připravovali utajovanou akci, jejímž cílem bylo rozbít distributorskou síť, která dlouhodobě a za úplatu dodávala do jedné z nejstřeženějších věznic zakázané látky. Ty za pomoci vězňů distribuovala mezi odsouzené. Způsob, jakým pachatelé měli svou činnost zorganizovanou, byl velmi důmyslný," sdělila mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová.

Dodala, že během akce bylo vyslechnuto značné množství osob, provedeny desítky domovních prohlídek i důkladně prohledána věznice. Inspekce zajistila velké množství důkazních materiálů včetně bankovních výpisů.

Vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájil trestní stíhání jednoho dozorce pro přečiny zneužití pravomoci úřední soby, výrobu a nakládání s látkami s hormonálním účinkem a přijetí úplatku. Muž je nyní ve vazbě. Další dozorce, který je vyšetřován na svobodě, je stíhán pro výrobu a distribuci omamných a psychotropních látek. Na vězeňském byznysu se podíleli také dva civilní zaměstnanci a dva odsouzení, kteří měli na starost finanční transakce.

Podle mluvčí inspekce Radky Sandorové policisté při akci Alcatraz použili všechny dostupné technické prostředky. „Současně v souvislosti s typem věznice byl na akci nasazen maximální počet příslušníků, včetně zvláštní taktické skupiny a zároveň byla vyžádána součinnost specializovaných útvarů Policie České republiky, Útvaru rychlého nasazení, příslušníků Celní správy České republiky a příslušníků Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky," dodala Radka Sandorová.

Mírovskou věznici, která patří k nejpřísněji střežená zařízení v zemi, nejvíce v roce 2000 proslavil dobrodružný útěk doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. Několik dozorců tehdy stanulo před soudem kvůli nedbalosti a neplnění svých povinností.

Na mírovském hradu si trest ke konci loňského roku odpykávalo 429 vězňů. Do nejpřísnější kategorie se zvýšenou ostrahou jich patřilo 366, jednapadesát lidí patří do kategorie s ostrahou a patnáct do kategorie s dozorem. Šest mužů vykonává doživotní trest. Kapacita věznice je přeplněná, podle tabulek je v ní 389 míst. Díky prezidentské amnestii letos v lednu věznici opustili čtyři odsouzení.