„Poprvé se dva z nich vydali do Vápenné, kde 29. prosince zašli do prodejny potravin. Narazili si zimní čepici, šálou si zahalili obličej vstoupili dovnitř. Při krádeži je však vyrušila prodavačka, proto se dali se na útěk," popsala první incident policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Jeden z mladíků si stihl vzít na cestu celou pokladnu i s dvaadvaceti tisíc korunami a telefonními dobíjecími kupóny.

Prázdnou pokladnu zahodili asi tři kilometry od Vápenné do zatopeného lomu. „Zřejmě si mysleli, že pokladna je dost těžká na to, aby led v lomu prolomila a potopila se. To však byl omyl. Pokladna zůstala ležet na hladině. Objevil ji náhodný kolemjdoucí, který nám svůj nález ohlásil," uvedl policejní mluvčí.

O čtyři dny později navštívili dva mladíci prodejnu v Lipové-lázních. Zde pobrali cigarety, alkohol a také hotovost z příruční poklady. „V kanceláři poté našli zabudovaný trezor, který ze stěny vytrhli. Ten si odvezli i s pěti sty korunami, které v něm byly," popsala další loupež zadržených mladíků Neubauerová.

Do dalších dvou krádeží již šli všichni tři společně. V pátek 11. ledna odpoledne se vloupali do učiliště v Lipové-lázních. Z jedné z učeben odcizili plazmový televizor LG, který odmontovali z konstrukce na stěně. O den později navštívili areál soukromé firmy v Jeseníku.

„V kanceláři našli zabudovaný trezor, do kterého se pokusili dostat pomocí krumpáče. To se jim však nepodařilo. Odnesli si tedy alespoň fotoaparát, notebooky, telefony a další vybavení kanceláře," vyjmenovala Neubauerová.

Svůj lup si naložili do firemní škodovky, kterou nastartovali za pomoci odcizených klíčů a vyrazili směrem na Ostravu, kde chtěli vůz i všechny odcizené věci prodat. „Toto však byla jejich poslední štace. V neděli 13. prosince nad ránem je v Ostravě zastavila policejní hlídka, která mladíky zadržela a předala je do Jeseníku," doplnila policejní mluvčí. Dva mladíci skončili ve vazbě, třetí je vyšetřován na svobodě.