BabyboxV Šumperku od roku 2009 funguje babybox, který má sloužit matkám v těžké životní situaci. Do schránky mohou dítě odložit anonymně, aniž by jim hrozilo trestní stíhání. Babybox, který se nachází hned u vchodu Šumperské nemocnice, je napojen na novorozenecké oddělení. Po jeho použití tak zdravotníci okamžitě dostanou alarm. Zatím v něm byly nalezeny tři děti. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse se ale podobným tragédiím jako v Novém Malíně zcela zabránit nedá.

„S ohledem na probíhající vyšetřování informace podáme až v dalších dnech," sdělila krajská mluvčí policie Marie Štrbáková.

Policisté nyní vyslýchají matku dítěte, která je údajně v péči lékařů šumperské nemocnice. Má se jednat o mladší ženu, která bydlela v domě téměř v centru obce. Tělo novorozence pohodila do vody jen pár metrů od bytu, kde žila v podnájmu.

„Vím, o koho jde, tady se to rychle rozkřiklo. Byla těhotná, to věděl každý. Ale asi by nikoho nenapadlo, že porodí doma a dítěte se tak hrozným způsobem zbaví," řekla obyvatelka Nového Malína, která bydlí nedaleko od místa, kde bylo mrtvé miminko nalezeno. Jméno si zveřejnit nepřála, ostatně jako nikdo z dalších sousedů. „Zřejmě se jednalo o nějaký nešťastný zkrat, jinak se to nedá vysvětlit," řekl další malínský občan.

Také starosta Nového Malína Josef Minář byl nálezem šokován. „Mluví se o tom hodně, tady se zprávy šíří rychle. Sám bydlím poblíž, takže jsem viděl, jak policie prohledává břehy potoka. Pokud by bylo po dešti, taška s dítětem by pravděpodobně uplavala dál, ale teď je v potoce jen málo vody," řekl Josef Minář.

Jaké byly pohnutky matky, aby se takto zbavila dítěte, budou nyní policisté zjišťovat. Zřejmě i za pomoci znalců z oboru psychiatrie. Místní lidé, kteří ženu znají, tvrdí, že je psychicky labilní.

Případ řeší krajská kriminálka

Případem se už zabývají krajští kriminalisté z olomouckého policejního ředitelství. „Intenzivně na tom pracují, proto s ohledem na probíhající prověřování a vyšetřování nemůžeme v tuto chvíli podat další informace. Zatím nemůžeme sdělit ani to, jakého pohlaví novorozeně bylo," sdělila krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková s tím, že za posledních několik let v Olomouckém kraji k podobnému případu nedošlo.

Dítě na hnoji, či ubité matkou i babičkou

Podobnými případy se policisté zabývali na konci 90. let. V prosinci 1999 podezírali ze smrti novorozence devětadvacetiletou ženu z Partutovic na Přerovsku, která zřejmě ihned po porodu dítě ukryla doma na hnojišti. Chlapec se sice dostal do péče lékařů ještě živý, avšak zachránit se jej nepodařilo. O dva roky dříve našli mrtvého novorozence policisté na hřbitově v Brodku u Přerova. Při vyšetřování vyšlo najevo, že dítě porodila tajně doma na záchodě sedmatřicetiletá žena, společně s její matkou pak chlapečka ubily. Soudy je za to poslaly do vězení na 12 a 14 let. Naposled se stejný případ v České republice stal 10. května nedaleko Havlíčkova Brodu. Tam byla igelitová taška s mrtvým novorozencem nalezena u rybníka. Po matce dítěte policie stále pátrá.