„Klesl počet násilných trestných činů, obvodní oddělení Šumperk jich za loňský rok evidovalo 95, objasnit se podařilo tři čtvrtiny z nich, naopak se zvýšil počet loupeží," uvedl vedoucí obvodního oddělení šumperské policie Radek Urban. Celkový počet trestných činů je nižší, než v předchozích letech.

Z policejních statistik vyplývá, že ve městě se nachází několik problémových lokalit, kde je zvýšený počet trestných činů. Jednou z nich je například Jesenická ulice, především úsek u vlakového nádraží a také prostranství před velkými obchody. Policie také poměrně často zasahuje na Hlavní třídě, kde je velká koncentrace prodejen a také heren. Velmi závažný případ se zde stal například před několika měsíci, kdy teprve třináctiletou dívku slovně napadl před hernou Opera  jednačtyřicetiletý útočník. Když se jí zastal cizí muž, vytáhl na něj dokonce nůž. Odzbrojit násilníka musel otec dívky, který ho praštil židlí a třikrát udeřil pěstí do obličeje. Ani v ostatních hernách není o nejrůznější potyčky nouze.

Hlavní třída je přitom nepřetržitě monitorována kamerovým systémem, který je napojen na operační středisko městské policie. „V letošním roce plánujeme modernizaci kamerového systému, což zkvalitní přenos," řekl ředitel šumperské městské policie Zdeněk Dočekal. Kamery se v centru města nacházejí tři, kromě Hlavní třídy sledují také okolí Točáku a hlavní pošty. Strážníkům poměrně často pomáhají zabránit vandalství, když se opilci vracejí z hospod. Dvě nové kamery přibyly také u základní školy v Šumavské ulici, jedna hlídá hřiště, druhá prostor před hlavním vchodem do budovy.

Počet trestných činů v roce 2013
Obvodní oddělení Šumperk
1024 z toho majetková kriminalita 484
násilná a mravnostní 99
hospodářská kriminalita 147

Počet zásahů Městské policie Šumperk v roce 2013
7246
přestupky doprava 2116
volné pobíhání psa 49
krádež v obchodě 256
přestupky proti majetku 28
rušení nočního klidu 33
poškození a zábor veřejného prostranství 30
znečištění veřejného prostranství 30

Problémové lokality podle policie
Jesenická ulice, Vítězná ulice – obchodní centra, Hlavní třída – prodejny a herny, Temenická ulice – okolí podniku Kotelna, prodejny Albert, sídliště, Fialova, 8. Května, Jeremenkova