Kriminalisté Severomoravské krajské policejní správy Ostrava případ vyšetřují jako vraždu, v úterý ovšem poskytli pouze velmi stručné informace.

„Podle poznatků zjištěných do současné doby, usmrtil dosud neznámý pachatel osobu, tělo naložil do vozidla a odvezl do katastru obce Branná. Tam auto zapálil,“ uvedla mluvčí severomoravské policejní správy Soňa Štětínská. Jak dále uvedla, totožnost oběti je zatím neznámá. „Kriminalisté na případu intenzivně pracují. Okolnosti zatím nasvědčují, že byl spáchána vražda,“ dodala policejní mluvčí. Celé úterý policisté prohledávali široké okolí místa, kde vozidlo stálo.

„V Branné se o případu mluví hodně, nikdo si ale nemyslí, že mrtvý je někdo z okolí. Vypadá to, že vrah k nám jen mrtvolu uklidil. Slyšel jsem, že ohořelý vůz tam již nějakou dobu stál,“ řekl místní podnikatel z Branné Rostislav Procházka.

Jak policisté potvrdili, automobil mohl být na místě od začátku srpna. Podle místních obyvatel se jednalo o větší vozidlo značky Ford, které mělo registrační značku. Policisté ale údajně záhy zjistili, že vůz je kradený. V okolí ohořelého auta byly patrné stopy po větším množství hořlavin. Pachatel se snažil zahladit stopy důkladně, z vozu ani z těla toho totiž mnoho nezůstalo.

„Tělo leželo na zadním sedadle. Bylo prý pod plechem, který byl položený na opěrce předního sedadla. Já jsem to naštěstí viděla jen zdálky, ale manžel říkal, že mrtvý byl celý ohořelý,“ řekla Vlasta Skřivánková, majitelka zemědělských pozemků, kde byl vůz nalezen.

Pachatel se zřejmě v okolí dobře vyznal, auto totiž důmyslně skryl.

„Traktorista střechu auta zahlédl jen proto, že z kabiny měl větší rozhled. Jinak by opravdu odnikud nebylo vidět,“ dodala majitelka farmy.

V případě vraždy v Branné se s velkou pravděpodobností jedná o promyšlený zločin. Takový ve zdejším regionu naposledy odehrál loni na jaře, kdy devětašedesátiletý důchodce na šumperském sídlišti v Temenici zastřelil svou snachu.

Vraždu pachatel pečlivě naplánoval, motivem byly majetkové rozepře. Policistům trvalo řadu měsíců, než muže z vraždy usvědčili. Ten nyní čeká ve vazební věznici na soud, jehož první líčení se konalo v červnu a pokračovat bude v září.

Letos se na Šumpersku jedná o třetí vraždu, v předchozích dvou případech se ovšem jednalo o klasické „domácí vraždy“, kdy policisté pachatele dopadli záhy po činu. Hádka skončila vraždou

V březnu poblíž restaurace Pod Trámky ve Vikýřovicích pobodal padesátiletý muž ze Šumperka svého šestatřicetiletého známého. Muž vražedný útok přežil. Více ZDE

O měsíc později policisté obvinili pětatřicetiletého muže ze Šumperska, který rovněž nožem zaútočil v Pustých Žibřidovicích na třiadvacetiletého místního mladíka. V obou případech útokům předcházela hádka a oba pachatelé byli pod vlivem alkoholu.