Tým kriminalistů neměl od začátku lehkou práci. Vrah totiž vůz důmyslně ukryl a zapálil v poli, v remízku, kam není téměř odnikud vidět. Traktorista jeho střechu zahlédl jen proto, že z kabiny měl větší rozhled.

„Zapálením ukradeného auta se pachatel snažil zakrýt stopy, které by k němu mohly vést, a v podstatě se mu to povedlo. Z auta téměř nic nezbylo a vzhledem k intenzitě požáru bylo torzo těla velmi ohořelé,“ uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Přesto policisté zajistili na místě určité stopy a začali okamžitě s jejich vyhodnocováním. Tělo zaslali do ústavu soudního lékařství k pitvě. Ani ta ale totožnost zemřelého jednoznačně neurčila. Policisté si proto vyžádali analýzu DNA a začali pátrat i mezi pohřešovanými osobami.

„Teprve na základě vzorku DNA a prověření dalších informací kriminalisté zjistili totožnost oběti,“ řekla Štětínská.

Podle informací, které má Deník k dispozici, pochází zavražděný muž z obce Skalka a podnikal ve stavebnictví. „Něco jsem o případu slyšel. Žádné podrobnosti ale nevím,“ reagoval starosta Skalky Antonín Frgal.

Mrtvého pohřešovala jeho rodina od začátku srpna. „Po muži jsme vyhlásili celostátní pátrání. To nyní ukončíme,“ sdělila prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková.

Podezřelého čtyřiadvacetiletého pachatele policisté zatkli ve čtvrtek 21. srpna. O den později ho obvinili z vraždy a poškozování cizí věci. Soud rozhodl o jeho vzetí do vazby.

„Obviněný využil svého práva nevypovídat. Kriminalisté vědí, že zavražděného znal. Otázka, zda ho usmrtil kvůli penězům, ale zůstává stále nezodpovězená. Do současné doby není ani zřejmé, jak muž zemřel. Vyšetřování tak bude nadále pokračovat,“ dodala Štětínská.

Případ z Branné byl letošní třetí vraždou na Šumpersku. V předchozích dvou případech se ovšem jednalo o klasické „domácí zabijačky“, jimž předcházela hádka a opilé pachatele policisté dopadli záhy po činu. Promyšlený zločin se ve zdejším regionu naposledy odehrál loni na jaře, kdy devětašedesátiletý důchodce zastřelil na šumperském sídlišti v Temenici svou snachu.

Související článek:
Traktorista našel v autě mrtvolu. Policie hledá vraha

Stanislava Rybičková, Kateřina Slouková