Ten před třemi lety zapálil dům v Mohelnici na Šumpersku, kde byli lidé. Naštěstí se jim nic nestalo, oheň sami včas uhasili.

Muži původně hrozilo za pokus o ublížení na zdraví a poškozování cizí věci pět až dvanáct let, soud se nakonec rozhodl pro mimořádné snížení trestu.

ČTĚTE TAKÉ: Sedmiletou dívku srazilo v Šumperku auto

Polepšil se

Krajský soud přihlédl k tomu, že podpálení domu se vymykalo chování obžalovaného.

„Kdyby nedošlo ke krádeži jeho batohu, nedošlo by k tomuto incidentu. Jednání obžalovaného bylo ve stádiu pokusu a bylo by nefér, kdyby obžalovaný dostal stejný trest, jako kdyby následky vznikly," řekl soudce Vladimír Hendrych a doplnil, že muž však mohl vědět, že se v domě zdržují lidé a že jeho jednání může mít závažné následky, přesto dům zapálil.

Soudce upozornil také na to, že jde o hraniční situaci, protože Lukáš Nekola za drobnější prohřešky stanul před soudem už v minulosti.

„Od události v prosinci roku 2014 ale uběhlo dva a půl roku, pan Nekola se polepšil a říká, že od lidí, kteří ho tehdy stahovali se drží dál," uvedl soudce.

VÍCE: Barák plný feťáků, řekl u soudu muž, který podpálil dům v Mohelnici

Otec dvou dětí

Vyučený elektrikář a otec dvou dětí tak nakonec od soudu odcházel s podmíněným tříletým trestem s odkladem na pět let.

Soud Nekolovi uložil maximální možnou dobu podmíněného odkladu a zároveň mu stanovil také dohled.

Kromě toho musí zaplatit i necelých pět tisíc korun jako náhradu škody.

Po vynesení rozsudku se Lukáš Nekola vzdal možnosti odvolání se, státní zástupkyně si ale ponechala lhůtu na rozhodnutí.

Ve spánku by hrozila smrt udušením

Celý případ se odehrál 16. prosince před třemi lety v Mohelnici na Šumpersku.

Podle obžaloby přišel Lukáš Nekola časně ráno k domu v ulici Svatopluka Čecha, rozbil okno v přízemí, na parapet vylil náplň do zapalovačů a zapálil ji.

Z místa utekl a to i přesto, že věděl, že v prvním patře domu jsou lidé. Požár se pak rozšířil do místnosti na věci pod oknem.

„Když poškození zaregistrovali kouř, požár uhasili. Pokud by spali, hrozila by jim smrt udušením, případně otravou ze zplodin," řekl státní zástupce.

Pomáhal jsem mu, on mě okradl

Mladík před soudem vypověděl, že jednal ve vzteku. Muž, kterému zapálil byt, ho totiž den předtím okradl.

„Netušil jsem, že mě okrade. Pomáhal jsem mu, nosil jídlo. On si vzal peníze, které jsem měl pro mou dceru, telefon a další věci. Byl to zkrat. Kdybych nebyl podnapilý, nikdy bych to neudělal," uvedl Lukáš Nekola, který po založení požáru odběhl a situaci sledoval z dálky od benzinové stanice.

Doma se pak svěřil své tehdejší přítelkyni a druhý den šel svůj čin ohlásit na policii.

Před soudem uvedl, že toho, co se stalo lituje.

„Vím, že to už nevezmu zpět, ale snažím se žít jako normální člověk, straním se těchto lidí. Strašně toho lituji," řekl Lukáš Nekola.