Ke znásilnění o dvacet let starší ženy se Lukáš Serba u Krajského soudu v Olomouci ve čtvrtek doznal. Všeho litoval, ženě se omluvil a tvrdil, že na něj hůř než jindy zapůsobil pervitin, který si to odpoledne aplikoval. „Měl jsem po něm halucinace, byl jsem úplně mimo. Tu ženu jsem chtěl jen okrást. Ona se ale bála o život a nabídla mi sex. Měl jsem zkrat, nikdy dříve jsem nikomu neublížil. Z větší části si na to už nepamatuji. Až poté, co jsem si o tom přečetl v novinách, se mi to zase všechno začalo vybavovat," tvrdil u soudu otec dvou malých dětí, který příležitostně pracoval jako zedník.

Znalci u soudu uvedli, že Serba byl s účinky pervitinu jako dlouholetý uživatel velmi dobře obeznámen, závislý na něm ale nebyl. „Jeho tvrzení o jiném složení drogy a jiných účincích považuji za účelové. Pokud by dávka, kterou si tenkrát aplikoval, obsahovala například opiáty, byl by zmatený a dezorientovaný, což v době činu rozhodně nebyl," vysvětlila soudní znalkyně v oboru psychiatrie závislostí. Předseda senátu pak předčítal také znalecké posudky z oboru sexuologie. V nich odborníci uváděli, že obžalovaný trpí sexuální deviací tzv. agresivním sadismem. „Vzrušuje ho fyzické i psychické utrpení oběti, má potřebu ji svázat a znehybnit. Sám si však tuto poruchu odmítá připustit," konstatovali v posudcích znalci a doporučili nařízení ústavní sexuologické léčby.

Přepadená žena utrpěla tržnou ránu na hlavě a pohmožděniny na rukou a nohou. Řadu měsíců u ní přetrvávala posttraumatická stresová porucha. Několik týdnů byla v pracovní neschopnosti. Trápily ji také problémy se spánkem a deprese. „Několikrát mi vyhrožoval, že mě zabije, když se budu bránit. Přiškrcoval mě tričkem a zavázal mi oči, abych na něj neviděla. Svázal mi ruce a nohy tkaničkami od bot a nechal mě ležet ve křoví. Pak se vrátil a byl naštvaný, že jsem se snažila vyprostit. Řekl, že si mě najde, když ho udám na policii," vzpomínala u soudu žena.

Státní zástupkyně pro Lukáše Serbu žádala trest v první čtvrtině trestní sazby, která se pohybuje od pěti do dvanácti let. Obhájce se snažil soud přesvědčit o tom, že jeho klient byl v době činu částečně nepříčetný a navrhoval mimořádné snížení trestu.

Krajský soud v Olomouci poslal Lukáše Serbu na šest let do vězení. Senát vzal v úvahu to, že se muž doznal, omluvil a upřímně projevil lítost. „Trest navržený státní zástupkyní odpovídá tomu, co se stalo. Podmínky pro jeho mimořádné snížení pod hranici trestní sazby však dány nejsou," uvedl předseda senátu Eduard Ondrášek. Žalobkyně i obhájce si pak ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Osmadvacetiletý Lukáš Serba měl ženu přepadnout v polovině srpna loňského roku okolo šesté hodiny večer v Zábřehu na Moravě. Nejdříve se jí zeptal kolik je hodin a chvíli nato ji zezadu udeřil klackem do hlavy. Když žena spadla na zem, odtáhl ji do křoví. Tam jí zavázal oči tričkem a škrtil ji. Pak ji znásilnil a ruce a nohy jí svázal tkaničkami od bot. Vyhrožoval jí, že pokud se bude bránit nebo ho udá na policii, zabije ji. Ukradl jí také mobilní telefon. Ženě se později podařilo rozvázat si tkaničky na nohou a dojít si pro pomoc. Policisté Serbu zatkli začátkem listopadu 2012, od té doby byl ve vazbě.