„Trest je uložen při spodní hranici sazby, která byla v rozmezí deseti až osmnácti let. Soud k předchozím odsouzením obžalovaného nepřihlédl, neboť mnoho let nebyl trestán. Máme za prokázané, že poškozeného zabil v úmyslu nepřímém, v afektu. Nešlo o rozmysl, což je okolnost polehčující," řekl soudce Eduard Ondrášek. Na činu se podle něj podepsalo to, že byl obžalovaný v době útoku opilý.

Šedesátiletý Ladislav Michalis Archontidis na svého známého Radka T. zaútočil 26. srpna 2014 v odpoledních hodinách na chodbě bytového domu v Zahradní ulici ve Vidnavě.

„Nejdříve spolu popíjeli alkoholické nápoje, pak ho v době mezi půl pátou a půl šestou odpoledne fyzicky napadl v úmyslu ho usmrtit. Nožem mu způsobil bodnořeznou ránu hrudníku, muž po šesté hodině večer na následky vážného zranění zemřel," popsala v pondělí u Krajského soudu v Olomouci státní zástupkyně Michaela Šoková. Sama navrhovala desetiletý trest, s verdiktem soudu tak byla spokojená

Archontidis tvrdil, že je nevinný a nikoho nezavraždil. Byl prý svědkem incidentu, kdy poškozeného muže vystrčila jeho známá kvůli sporu ze svého bytu. „Pak mohla vzít nůž a píchnout do něj. Myslím si, že to tak bylo, ale nemůžu to dokázat," hájil se u soudu Ladislav Michalis Archontidis. Sám prý se poškozenému snažil pomoct a dělal mu masáž srdce.

Majitelka bytu ale tato tvrzení na policii popřela. Popsala, že všichni byli opilý, Archontidis svého známého vystrčil na chodbu a zavřel za ním dveře. Pak vletěl do bytu, sáhl si pro něco do bundy a se slovy „Já ho zabiju" vyběhl zpět na chodbu. Když se následně Archontidis vrátil do pokoje, našla majitelka bytu poškozeného na zemi, kde krvácel. Před soud se už nedostavila, neboť mezitím zemřela.

Vražda z Vidnavy byla jednou z dvanácti vražd či pokusu o ni, které se podle policejních statistik staly loni v Olomouckém kraji. Jde o stejný počet jako v roce předchozím.