Nešťastníkům, které sezona zaskočila, teče z nosu i očí, kýchají, kašlou a dusí se. Ti, kteří původ svých potíží znají a léčí se, vědí, kdy nasadit léky a jak potížím předejít.

Šumperská ordinace alergologie a imunologie, která pečuje o dospělé alergiky z celého okresu Šumperk i Jeseník, má v kartotéce kolem tří a půl tisíce lidí. Nejvíc pacientů alergických na pyl přitom není z vesnic, kde mají lidé ke zdroji alergenů nejblíže, ale naopak ve městech a tam především na sídlištích. Proč?

„Sídliště mají největší koncentraci obyvatel, snadněji se tam šíří infekce, které potíže alergiků zhoršují. V domech působí komínový efekt, při němž se nasávají do bytů i pyly,“ řekl lékař šumperské ordinace Pavel Brož.

Za málo efektivní považují lékaři snahy likvidovat nejagresivnější zdroje alergenů - tedy například břízy a olše. Ty totiž většinou nedělají problémy ve svém bezprostředním okolí. Vítr odvane pyl, který spadne i několik kilometrů daleko od svého zdroje.

Pokud jde o regiony obou okresů, silná koncentrace výrazně postižených alergiků je na Hanušovicku včetně samotných Hanušovic. Čím je to způsobeno? „Vliv mají zřejmě aerobiologické podmínky, tedy proudění vzduchu a vše, co ovlivňuje šíření pylových zrn, a také lokální znečištění ovzduší, což podporuje dispozice k chronickým zánětům dýchacích cest,“ uvedl šumperský alergolog Karel Černý.

Hanušovice leží v údolí, kde se drží smog. Je to chudý kraj s vysokou mírou nezaměstnanosti. Lidé tu více než jinde topí tuhými palivy, někteří spalují kdeco, snad včetně petlahví. To všechno znečišťuje prostředí, stupňuje alergické reakce a způsobuje vleklé zdravotní problémy. V zimě se pacientům zhorší astma, mají chronický kašel a častější infekce, protože sliznice je stále podrážděná kouřem.

Zatímco v současné době mají alergici sezonu jarních stromů, v květnu na ni naváže sezona trav a obilnin a v srpnu následuje sezona pelyňků a jiných plevelů. Průběžně až do října se vyskytuje další alergen - spory vzdušných plísní.

„Průběh pylové sezony bývá u pacientů zhoršen infekcemi. Více se bojíme studeného a vlhkého léta než léta horkého, protože komplikací bývá víc,“ řekl Pavel Brož.

Svědící oči, vodová rýma, ucpaný nos, kýchání a dýchací potíže, zvláště pokud se opakují ve stejnou dobu každý rok, to je důvod pro návštěvu alergologické ambulance. Člověk s těmito potížemi by ji neměl odkládat.

Naneštěstí moderní léky úspěšně dokážou po mnoho let příznaky alergické rýmy zastírat a pacient se pak dostane k vyšetření na alergologii v době, kdy již nemá smysl zahájit specifickou léčbu. Ta jediná má přitom šanci průběh onemocnění skutečně zvrátit.

Naše civilizace ale člověka neučí, jak být zdravý. Podle zkušeností lékařů chce český pacient pouze dostat své tabletky a není připraven pro vyléčení aktivně něco udělat. Nahrává tomu i mnohdy nevybíravá reklama. Rada pacientovi, aby změnil svůj životní styl, bývá mnohdy chápána jako újma na občanských právech.

„Člověk alergický na zvířecí srst není ochoten se přes výrazné potíže zbavit svých čtyř koček nebo psa, protože mu zvířata často nahrazují jiné sociální vazby, anebo proto, že na to nepřistoupí rodina. Pekař alergický na mouku nechce změnit zaměstnání stejně jako zemědělec alergický na plísně,“ říká Karel Černý, ovšem vzápětí dodává: „Situace takového člověka je ale těžká. V našem regionu často jinou práci prostě nesežene.“

A zkuste přesvědčit astmatika, aby přestal kouřit! Většinou nebudete úspěšní, i když mu vysvětlíte, že když si zapálí svých „jen deset“ cigaret denně, může počítat s velmi nepříznivým dopadem na své zdraví a značně omezeným efektem protiastmatické léčby.

„Úspěch v této oblasti se dá stěží očekávat, když kouření podporuje i Poslanecká sněmovna a zisky jsou zde opět až na prvním místě,“ uzavírá alergolog Pavel Brož.